Kandidat njemačke krajnje desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) prvi je put pobijedio na izborima za gradonačelnika u gradu srednje veličine, Pirni, u istočnoj pokrajini Saskoj, gdje je AfD vodio u anketama prije izbora. Tim Lochner, nezavisni kandidat koji je izišao na izbore u ime stranke AfD, pobijedio je u drugom krugu osvojivši 38,5 posto glasova, prema preliminarnim rezultatima koje je grad objavio na svojoj web stranici u nedjelju navečer.

Pirna, s 40.000 stanovnika, blizu Dresdena i granice s Češkom, grad je godinama poznat kao uporište neonacista. U Saskoj se krajnje desna AFD službeno smatra “ekstremističkom”. Saska je treća njemačka pokrajina u kojoj Regionalni ured za zaštitu ustava (naziv po kojem su poznate unutrašnje obavještajne službe) na ovaj način klasificira AfD, što znači da će njezini čelnici biti predmet posebnog nadzora, uključujući prisluškivanje i invazivne metode špijunaže kao što je infiltracija doušnika. Prije Saske, tajne službe već su službeno smatrale da grupe AfD-a u Tiringiji i Saskoj-Anhaltu slijede “protivustavne ciljeve”.

U intervjuu za javnu televiziju MDR nakon izbora, Lochner je ponovio izjavu koju je ranije dao: “Ako u pojedinim okruzima imamo dokaziv udio stranaca od 38% u osnovnim školama i vrtićima, za mene je to već razmjena domaćih populacija." Kandidat je također izjavio da ga ne brine što se AfD u Saskoj smatra izrazito desnom ekstremističkom strankom.

Pobjeda AfD-a u Pirni potvrđuje uspon stranke koja zna iskoristiti val nezadovoljstva njemačkog javnog mnijenja vladinom koalicijom koju predvodi socijaldemokrat Olaf Scholz, zajedno sa Zelenima i liberalima FDP-a. Visoka inflacija, cijena energije, kontroverzne mjere za ekološku tranziciju i česte javne svađe između triju partnera potkopale su popularnost koalicije do te mjere da im najnovije ankete jedva daju kombiniranih 33 ili 35% glasova, vrlo daleko od većine potrebne za vlast.

U nešto više od dvije godine zakonodavnog mandata, Scholzov SPD je pao s 25,7% koliko je dobio na izborima 2021. na 14% koliko sada pokazuju ankete. U međuvremenu, AfD postiže 20% glasačkih namjera na saveznom nivou, što stručnjaci uglavnom pripisuju nezadovoljstvu i kaznenom glasanju. Desničarska stranka je u biti antievropska i antiimigracijska i već mjesecima vodi kampanju u čijem je središtu porast broja neregularnih imigranata.

AFD je osvojila svoje prvo mjesto gradonačelnika u julu prošle godine u Raguhn-Jessnitzu, gradu od 8.800 stanovnika u pokrajini Saska-Anhalt. Sedam dana ranije dobili su svoju prvu upravu njemačkog okruga osvojivši regiju Sonneberg u Tiringiji. Iduće godine održat će se izbori u tri istočne njemačke pokrajine, Tiringiji, Saskoj i Brandenburgu, a u sva tri slučaja ankete pokazuju da bi AfD bila stranka s najviše glasova.