Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, kadar Naše stranke, „ovjerio“ je političku trgovinu koja se upravo odvija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. On je potvrdio da će vrlo brzo biti poznato kako će izgledati novi sastav Vlade Kantona Sarajevo nakon što je „trojka“ odlučila pošto-poto izbaciti ministre Stranke za Bosnu i Hercegovinu, političke organizacije koja nije željela učestvovati u njihovim akrobacijama na višim novima vlasti, iz trenutne postave.

Kako je rekao gostujući u emisiji „BHT1 Uživo“, tri su opcije u igri. Prva opcija je da ministri Almir Bečarević i Emir Dedović podnesu ostavku, druga je da on, kao premijer, podnese ostavku, što bi dovelo do pada kompletnog aktuelnog saziva Vlade KS, dok je treća opcija da Skupština KS smijeni „sporne“ ministre, što on smatra i najizglednijom opcijom. U cijeloj priči nije sporna smjena, sporna je uloga desperadosa iz tzv. nezavisnog kluba – Damira Marjanovića, Admele Hodžić i Redže Lemezana.

S obzirom na to da je ovaj trojac do jučer činio vladajuću strukturu u zastupničkim klupama Skupštine KS, odlučili su odreći se vlasti kako bi očigledno sebi podigli cijenu na „preletačkoj pijaci“. Almir Bečarević je ranije u Stavu upozoravao upravo na apsurd koji se trenutno dešava – tri zastupnika napuštaju većinu kako bi sebi podigli pregovaračku cijenu u postupku ponovnog pristupanja istoj većini.

Ta cijena bit će plaćena, prema svemu sudeći, tako što će im biti prepuštena čitava preduzeća, pa i kompletni resori, što je svakako materijal za djelovanje Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

I dok premijer KS smatra treću opciju najboljom, sigurno bi za opće dobro bila najbolja ona druga – da sam podnese ostavku i da padne kompletna Vlada KS koja od početka skoro ništa nije učinila za dobrobit stanovnika Sarajeva.