Kako su potvrdili izvori bliski ovom listu, pretresi su izvršeni i u stanovima Ismaila Erela i Cemila Albaya, a oduzeti su im računari i telefoni.

Kako je rečeno, još nije jasan razlog upada, pretresa i hapšenja.

Udruženja novinara i Ministarstvo vanjskih poslova Turkiye pokrenuli su aktivnosti s ciljem oslobađanja novinara lišenih slobode.

Diplomatski izvori su naveli kako su njemačkim sagovornicima prenijeli da su hapšenja novinara i upadi u prostorije medijskih kuća neprihvatljivi s aspekta medijskih sloboda.

Ostvareni su kontakti na visokom nivou, te je njemačkim vlastima preneseno da je ovakvo postupanje prema predstavnicima medija neprihvatljivo, naveli su diplomatski izvori.

Prema informacijama turskog lista Sabah, njemačka policija uhapsila je turske novinare nakon izvještaja članova terorističke organizacije FETÖ. Prema informacijama ovog lista, novinari su privedeni po pritužbi Cevherija Guvena iz FETÖ-a i Ercana Karakoyuna.

Abdullah Ağar, koji je bio povezan s ovim listom, rekao je da je stavljanje lisica na ruke i odvođenje nekih članova medija u 6 ujutro katastrofa za njemačku demokratiju. 

“Pokušali su utjecati na izbore u Turskoj. Također su pokušali ugnjetavati njemačke državljane turske nacionalnosti. S druge strane, tu je fotografija tog člana FETÖ-a koji se ovdje u Njemačkoj pretvara u represivni aparat. FETÖistički pristup korišten da utiče na društvo je očigledan. Zašto stavljati lisice na ruke i odvoditi novinare zbog žalbe? Ovo također ima dublje značenje. Postoji Njemačka koja koristi članove FETÖ za svoje interese. To će sigurno odnose između ove dvije zemlje".

Predstavnik think-tanka SETA Berlin Zafer Meşe izjavio je: "Vrijedi zapamtiti. Šest mjeseci nakon puča od 15. jula, šef obavještajne službe Njemačke stavio je članove FETÖ-a pod zaštitu. U svojim izjavama njemačkom časopisu Der Spiegel rekao je tada da ‘ova grupa radi koristan posao za javnost’. Bio je to prvi put da je šef obavještajne službe dao javnu izjavu. Oni su u potpunosti u saradnji sa njemačkom dubokom državom. Mislim da je operacija protiv Muharrema İncea također bila njemačkog porijekla. Oni prikupljaju informacije o njemačkom društvu i medijima i džamijama. FETÖ je vrlo koristan alat u Njemačkoj. "Ako njemačka država ode ovako daleko i odvede dva predstavnika medija iz njihovih domova u ranim jutarnjim satima, to nije dobar razvoj događaja za budućnost".

Dok njemačka policija hapsi novinare, odbjegli članovi FETÖ-a i članovi PKK/PYD skrivaju se u Njemačkoj, koja ne govori protiv terorističkih organizacija, ugošćuje ih u svojoj zemlji i ostaje ravnodušna prema zahtjevima Turske za ekstradiciju.