Pijani muškarac priveden je jer je pokušao ukrasti tijelo Vladimira Lenjina iz istoimenog mauzoleja na Crvenom trgu, rekao je izvor iz policijskih snaga za TASS.

"Incident se dogodio u noći na 6. februar. Muškarac je uhapšen kada je pokušao provaliti u mauzolej u kojem se nalazi tijelo Vladimira Lenjina i ukrasti ga. Kasnije je utvrđeno da je privedena osoba bila pijana", rekao je izvor.

Uhapšeni se ponašao čudno i govorio je nešto o "buđenju" Lenjina, a odgovarajući na pitanja policije, osumnjičenik je priznao svoju namjeru da ukrade Lenjinovo tijelo iz grobnice, ali nije mogao objasniti zašto. 

Pozvana je hitna pomoć i ljekari su utvrdili da muškarac ima psihičke smetnje izazvane alkoholom.

Inače, Lenjinova grobnica je turistička atrakcija i dodana je na UNESCO-ov popis svjetske baštine 1990. godine. Posljednjih je godina bilo više poziva da se mauzolej zatvori, a predvodila ih Ruska pravoslavna crkva. Također, prema anketi iz 2020. godine, 40 posto Rusa zahtijevalo je da se Lenjin pokopa na drugoj lokaciji, dok je samo 22 posto njih bilo zadovoljno trenutnom lokacijom mauzoleja na Crvenom trgu. Vlasti se unazad dvije godine ne bave ovim polemikama, jer smatraju da ima važnijih problema kojima treba posvetiti pažnju.