Stuart Seldowitz, 64, uhapšen je u srijedu po preliminarnim optužbama za zločin iz mržnje/uhođenje, teško uznemiravanje drugog stepena, uhođenje koje izaziva strah i uhođenje na poslu, navodi NYPD.

Nejasno je s kojim će se optužbama Seldowitz na kraju suočiti kada kancelarija okružnog tužioca Manhattan dobije slučaj.

Prije nego što je njegovo hapšenje objavljeno, Seldowitz je potvrdio CNN-u u mailu da je to on na video snimcima, koje je snimio prodavac iz kolica s hranom na Upper East Sideu na Manhattanu i čini se da su iz različitih dana.

U video snimcima objavljenim na internetu, Seldowitz ismijava islam, ruga se čovjeku zbog njegovog statusa državljanstva, optužuje ga da podržava Hamas i spominje tekući rat Izrael-Hamas.

"Vi podržavate ubijanje male djece", kaže Seldowitz prodavcu u jednom videu. Prodavac uzvraća: "Vi ubijate djecu, a ne ja."

Seldowitz odgovara: „Ako smo ubili 4.000 palestinske djece, znate šta? Nije bilo dovoljno!”

Policijska uprava grada New Yorka rekla je za CNN u utorak da je komandant upoznat sa snimcima i da lokalno osoblje "prati situaciju".

Snimci dolaze u trenutku kada SAD doživljava "neviđeni" porast prijavljenih incidenata protiv Arapa i muslimana od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, navodi Vijeće za američko-islamske odnose.

U isto vrijeme, izvještaji o antisemitskim incidentima širom zemlje također su porasli, pri čemu je direktor FBI-a Christopher Wray prošlog mjeseca rekao da prijetnja dostiže “historijske nivoe” i da je Anti-Defamation League izvijestila o porastu prijavljenih incidenata od 388% u sedmicama nakon 7. oktobra u odnosu na isti period prošle godine.