Normalnom čovjeku je nepojmljivo da ljekar, humanista po struci i po opredjeljenju, u svom dvorištu krije kosti svirepo ubijenih žrtava genocida iz Srebrenice, saopćili su Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa", nakon što je DNK analizom potvrđeno da su posmrtni ostaci dvije žrtve genocida u Srebrenici zabetonirani u fontani u dvorištu privatne kuće doktora Nebojše Mraovića u Brčkom.

"Kako je moguće da doktor koji živi u Brčkom uradi takav zločin, zar dužnost ljekara nije da liječi, pomaže unesrećenima, zar nisu svi ljekari humanisti? E pa nisu!? Josef Mengele je započeo epohu dehumanizacije humane profesije u toku Drugog svjetskog rata. Na stotine hiljada Jevreja je osjetilo bolna nehumana djela doktora Mengelea", kažu iz udruženja žrtava.

"Brčanski ljekar, Nebojša Mraović, kako kažu iz Instituta za nestale osobe, u svom istraživanju je koristio žrtve genocida iz Srebrenice, da bi ih nakon istraživanja zakopao u vlastitom dvorištu. Užas! Pitamo se zašto šute ljekarske komore? Zašto šuti i politička javnost? Na kraju, zašto šuti predsjednik Narodne skupštine RS-a, Nenad Stevandić, koji je također ljekar. Zar je postupak ljekara iz Brčkog beznačajna stvar?"

Podsjećamo, Stav je u septembru prošle godine otkrio ovu priču kroz razgovor s članovima porodice koji su prijavili bivšeg muža, odnosno oca dr. Nebojšu Mraovića, za kojeg se sumnja da je skrio kosti. Inače, Nebojša Mraović je ugledni brčanski ortoped, a kosti je, navodno, za potrebe istraživanja i planiranje operacija donio iz lova 1997. godine, dok se godinama poslije rodbini, prijateljima i pacijentima znao hvaliti uređenjem dvorišta i kako je fontane napravio “svojim rukama”. Svi su uglavnom potvrđivali doktorove tvrdnje i ne sluteći kakva je mračna tajna zakopana tek nekoliko koraka od njihovih nogu.

STAV U BRČKOM
ZAVRŠIT ĆEŠ U FONTANI: Mraović prijetio supruzi i djeci ubistvom, oni ga prijavili pa otkrili kosti Srebreničana u dvorištu