Ako Londonu nedostaju konobari i kuhari, Cornwallu i Hebridima nedostaju učitelji, liječnici, svjetioničari i pabdžije. Njihov je liječnik jedan od dvadeset hiljada liječnika koji su prestali raditi u Ujedinjenom Kraljevstvu od pandemije.

U mjestu Foula, na Shetlandskim otocima, živi samo dvadeset i osam ljudi, traže učitelja za svoja četiri osnovnoškolca i nude mu plaću od sedamdeset hiljada eura godišnje onima koji se osjećaju sposobnima izdržati hladnoću, vjetar i kišu, uz izolaciju (trajekti ponekad ne voze sedmicama). To je mjesto gdje svi rade sve: inženjer elektrotehnike je u isto vrijeme šef vatrogasaca i čovjek za održavanje aerodroma.

Znatno niža je plaća onoga ko se želi brinuti o dva svjetionika na sjeveru Highlandsa, Stoer Headu i Cape Wrathu, nenaseljenom mjestu na sjeverozapadnoj škotskoj obali koje se koristi samo za ispašu ovaca i kojem se može pristupiti samo prelaskom morskog rukavca brodom kada to dopuštaju plime i oseke. Plaća je 2300 eura godišnje, ali objekti su automatizirani i morate ih posjetiti samo jednom mjesečno između aprila i septembra i dva puta zimi.

Pojavili su se i oglasi u kojima se traži neko ko bi vodio noćenje s doručkom na otoku Canna (šest kilometara dugom i kilometar širokom), gdje se govori galski, a živi samo petnaestak ljudi. Hotel ima samo tri sobe za goste (gotovo uvijek prazne) i jednu za osobu koja u njoj živi i upravlja njome.

Knoydart je jedno od onih područja Škotske gdje je postojao (ili još uvijek prevladava) feudalni sistem, zemlja pripada zemljoposjedniku i iznajmljuje je onima koji je obrađuju ili zauzimaju. Godine 1948. sedam lokalaca pobunilo se protiv svog tadašnjeg gospodara (nacističkog simpatizera koji je pokušao iskoristiti poluotok kao most za njemačku invaziju na Britaniju), pozivajući se na zakonodavstvo koje je dopuštalo vojnicima koji su se vraćali iz rata da obrađuju napuštena polja. No izašli su poraženi u dugoj i gorkoj pravnoj borbi.

Ne manjka milionera koji žele kupiti otoke kao igračke ali onda ne ulože ni marku u njih. To je bio slučaj Eigga kojeg su njegovi stanovnici otkupili za milion eura. Od tada broj stanovnika ne prestaje rasti i već je dosegao nevjerovatnih 105 stanovnika!