Izraelski vojni propagandista rođen u Sjedinjenim Američkim Državama Avi Mayer otpušten je iz The Jerusalem Posta s mjesta glavnog urednika dvije sedmice nakon što je objavio članak u kojem se tvrdilo da je palestinska beba ubijena izraelskim bombama lutka.

Sporni tekst objavljen 1. decembra 2023. godine sutradan je izbrisan, a glavni urednik ovaj neuspjeli pokušaj propagandne podvale pokušao je opravdati odsustvom mnogih članova redakcije s posla zbog Šabata.

Otpušten je, kažu kritičari, ne zato što je to bila laž, već zato što je time naštećeno cionističkim propagandnim naporima.

Mayer (38) je na mjesto glavno urednika ove novine, koja već 90 godina izlazi na engleskom jeziku, došao u martu 2023. godine. Do tada je bio poznat kao proizraelski aktivist i influenser. 

Avi Mayer je američki Jevrej koji živi u Jerusalemu, a koji je ranije radio za Američki jevrejski komiteti i bio portparol Jevrejske agencije za Izrael. Prije glavne uredničke pozicije u The Jerusalem Postu imao je neznatno iskustva u novinarstvu.

Mayer je prije imenovanja na mjesto glavnog urednika bio poznat po svojim objavama na X-u gdje je imao 140.000 pratilaca, što se u proteklim mjesecima povećalo za 100.000.

The Jerusalem Post, osnovan 1932. godine pod imenom The Palestine Post, decenijama su bile najistaknutije novine na engleskom jeziku koje su izlazile u Izraelu. Sada je to jedna od nekoliko novinskih kuća koje u Izraelu objavljuju na engleskom, uključujući The Times of Israel i izdanje hebrejskih novina Haaretz na engleskom jeziku.

Svoje dotadašnje ime The Palestine Post ovaj je list promijenio 1950. godine. Dugo je važio za ljevičarske novine, ali je krajem 1980-ih urednička politika otišla najprije u centar a u skorije vrijeme i znatno udesno.

Sada već bivši urednik Avi Mayer došao je na mjesto na kojem sedam godina bio Yaakov Katz, savjetnik bivšeg premijera Naftali Bennetta.

Na mjesto glavnog urednika jučer, 13. decembra, postavljen je Zvika Klein, također američki Jevrej. U The Jerusalem Postu radio je kao dopisnik za pitanja dijaspore i zamjenik glavnog urednika.