Troje osumnjičenih špijuna koji su navodno radili u Velikoj Britaniji za ruske bezbjednosne službe uhapšeni su i optuženi u velikoj istrazi o nacionalnoj sigurnosti, otkriva BBC. Optuženi, svi bugarski državljani, u pritvoru su od februara, a terete se da su posjedovali lična dokumenta za ˝nepropisne namjere˝, a navodno su znali da su dokumenti lažni.

Dokumenti uključuju pasoše, lične karte i druge dokumente iz Velike Britanije, Bugarske, Francuske, Italije, Španije, Hrvatske, Slovenije, Grčke i Češke.

Troje optuženih uhapšeni su prema Zakonu o službenim tajnama od strane antiterorističkih detektiva iz Metropolitan policije, koja ima nacionalnu policijsku odgovornost za špijunažu.

U pritvoru su Orlin Russev (45), Bizer Džambazov (41) i Katrin Ivanova (31). Trio već godinama živi u Velikoj Britaniji, radeći razne poslove i živeći u nizu imanja u predgrađu.

Uhapšeni Russev ima historiju poslovanja u Rusiji, a preselio se u Veliku Britaniju 2009. godine, gdje je proveo tri godine radeći u tehničkoj ulozi u finansijskim uslugama. Njegov mrežni LinkedIn profil navodi da je kasnije posjedovao posao koji se bavio presretanjem komunikacija ili elektronskih signala. Russev, čija je posljednja adresa pansion na moru u Great Yarmouthu, također navodi da je svojevremeno radio kao savjetnik bugarskog ministarstva energetike.

U Harrowu, bivše komšije su opisali gospodina Džambazova i gospođu Ivanovu kao par. Džambazov je opisan kao vozač u bolnicama, a gospođa Ivanova sebe opisuje na svom online LinkedIn profilu kao laboratorijskog asistenta u privatnom zdravstvenom biznisu. Njih dvoje, koji su se preselili u Veliku Britaniju prije otprilike deset godina, vodili su organizaciju koja pruža usluge bugarskim građanima, uključujući njihovo upoznavanje sa ˝kulturom i normama britanskog društva˝. Prema bugarskim državnim dokumentima, radili su i za izborne komisije u Londonu koje olakšavaju glasanje na bugarskim izborima građanima koji žive u inostranstvu.

U razgovoru za BBC, komšije u dvije kuće u kojima je par ranije živio rekli su da su im na poklon donijeli pite i kolače.

U njihovoj najnovijoj kući u Harrowu, komšije kažu da su detektivi proveli značajnu količinu vremena pretražujući je, uz vidljivo prisustvo policije više od nedelju dana.

Trojici optuženih bi trebalo da se sudi u Old Bailey u Londonu u januaru. Oni se tek trebaju izjasniti o optužbama.

Policija za borbu protiv terorizma javno je govorila o sve većoj količini vremena koja se troši na sumnje da su pretnje od strane države i špijunaža, posebno u vezi sa Rusijom.

Njihova zabrinutost uslijedila je nakon ozloglašenih incidenata iz posljednjih godina koji su uključivali ruske obavještajne operacije u Velikoj Britaniji.

Ruski operativci su 2018. pokušali da ubiju bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju u Salisburyju u Wiltshireu, koristeći smrtonosni nervni agens Novichok. Par, kao i detektiv Nick Bailey, liječeni su u bolnici i mogli su umrijeti.

Kasnije te godine, mještanka Dawn Sturgess, koja nije bila povezana sa Skripalima, umrla je nakon što je bila izložena nervnom agensu, koji je ostavljen u Wiltshireu u bočici parfema.

Godine 2006. bivši ruski obavještajac Aleksandar Litvinjenko ubijen je u Londonu nakon što su ga otrovale ubice koje su radile za rusku državu.