Udruženje “ADOPT Srebrenica” organizuje trinaestu Međunarodnu sedmicu sjećanja sa sloganom “Pod tepihom”. Počinje sutra a trajat će  do 29. avgusta. Ovogodišnja Međunarodna sedmica sjećanja obiluje raznovrsnim programskim sadržajem, različitim kulturnim događajima među kojima su izložbe, performansi, panel diskusije, radionice, prezentacije, promocije, te drugi kulturni sadržaji.

Program počinje sutra izložbom fotografija razorenih porodičnih domova nazvanom The lost homes-Srebrenica.

Prije Agresije, Srebrenica je brojala više od 35.000 stanovnika, koje je dominantno bilo raspoređeno u ruralnim sredinama ove opštine. Nažalost broj stanovnika danas je manji za više od polovine, smatra se da u Srebrenici živi tek negdje oko 5000 stanovnika na cjelokupnoj teritoriji opštine. Stanovništvo je isključivo stanovalo u vlastitim porodičnim objektima, koji danas tek predstavljaju podsjetnik na nekada životopisno mjesto. Fotografije “The lost homes – Srebrenica” prikazuju domove u kojima se nekada odvijao život.

U četvrtak će biti održan poetsku kolaž Gazel o ljubavi, muzičko-poetski performans Jasmine Šehanović, profesorice violine, Darije Jahić, profesorice klavira, Senije Berberović, profesorice flaute i glumca Irfana Kasumovića, docenta na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli podrazumijeva zaokruženu cjelinu prožetu stihovima Pabla Nerude, Federica Lorce, Emily Dickinson i inih pjesnika sa osebujnim i bogatim muzičkim repertoarom.

Muzičko-poetski kolaž je projekat koji zastupa i objedinjuje muzičku umjetnost, književnost i umjetnost glume. Postavka je predviđena ambijentalno, ali je takođe adaptibilna i može se igrati u zatvorenom prostoru. Učesnici su Jasmina Šehanović, violina; Darija Jahić, klavir; Senija Berberović, flauta i Irfan Kasumović MA, glumac. Pored njih u projektu je još nekoliko ljudi koji čine umjetničku i tehničku podršku realizaciji projekta.

U petak, 27 avgusta na programu je razgovor sa piscem i novinarom Markom Tomašom a dan kasnije, u subotu biće organizirana radionica za mlade. Zoran Ćatić će voditi radionicu pod nazivom Mediji i govor mržnje.

Program završava u nedjelju, sjećanjem na istaknute Srebreničane kada će biti organizirana promocija lika i djela filozofa fra Juraja Dragišića, književnika Luke Milovanova Georgijevića, književnika Zvonimira Šubića, arhitekte i profesora Selmana Selmanagića, pravnika Ismeta Dautbašića te teologa Ahmeda Smajlovića.