Društvo | 28.10.2021.

Izložba je koncipirana od 30 panela

U Sarajevu otvorena izložba „Diplomatski put Alije Izetbegovića“

„Izložba je koncipirana od 30 panela koji hronološki i tematski prate diplomatski put naše zemlje, a konkretno i diplomatski put Alije Izetbegovića u najkritičnijim godinama za opstanak naše države. Od maja do danas, obišla je nekoliko gradova u BiH kao i susjednim zemljama“, pojasnio je Džemidžić

R. I.

Izložba „Diplomatski put Alije Izetbegovića“, na kojoj se posjetioci mogu upoznati s radom prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića u kontekstu jačanja pozicije BiH na međunarodnoj sceni, otvorena je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

U saradnji s općinom Novi Grad Sarajevo, događaj je organizovala JU Muzej „Alija Izetbegović“.

Taib Džemidžić, naučni radnik i istraživač u JU Muzej „Alija Izetbegović“, podsjetio je da je izložba prvi put prezentirana javnosti u maju ove godine.

„Izložba je koncipirana od 30 panela koji hronološki i tematski prate diplomatski put naše zemlje, a konkretno i diplomatski put Alije Izetbegovića u najkritičnijim godinama za opstanak naše države. Od maja do danas, obišla je nekoliko gradova u BiH kao i susjednim zemljama“, pojasnio je Džemidžić.

U okviru izložbe građani imaju priliku upoznati rad Alije Izetbegovića u kontekstu jačanja pozicije Republike Bosne i Hercegovine na međunarodnom planu.

Izložba je tematski podijeljena na tri dijela: period prije agresije, ratni put i postdejtonsko razdoblje diplomatskog djelovanja prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne BiH.

Džemidžić je kazao da je cilj izložbe pokazati kako je tekla afirmacija jedne države u nastanku u najkritičnijim godinama.

Smatra da je jako bitno organizovati ovakve izložbe, prvenstveno kako bi se mlađim generacijama skrenula pažnja da ovo što danas imamo je posljedica truda koji je uložen u tim najkritičnijim godinama.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

U Birminghamu odata počast žrtvama Genocida u Srebrenici

Sutra kreće "Marš mira“ Nezuk - Potočari: Hiljade učesnika proći će trasom srebreničkog puta smrti

Gradac, grad na Gračanici

Trideset godina od osnivanja Prve Dobrinjske brigade