Izraelske snage već 135 dana izvode brutalne napade na blokirani Pojas Gaze u kojem je stanovništvo ostalo bez hrane, vode i drugih osnovnih životnih potrepština, a palestinski civili svakodnevno ginu.

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da je u protekla 24 u izraelskim napadima u Gazi ubijeno još 127 Palestinaca, a da je ranjeno još 205 osoba. Tako je broj stradalih od početka izraelskih napada povećan na 28.985 ubijenih i 68.883 ranjenih.

U saopćenju se navodi da zbog kontinuiranih izraelskih napada nadležne službe u Gazi još uvijek nisu u mogućnosti da pristupe svim ruševinama i prikupe tijela svih ubijenih.

Istovremeno, izraelska vojska nastavlja terorizirati Palestince i na okupiranoj Zapadnoj Obali. Palestinsko Ministarstvo zdravstva saopćilo je da je izraelska vojska koristila vatreno oružje tokom racije u izbjegličkom kampu Tulkerim i da je ubila 19-godišnjeg Nebila Amira. U saopćenju se navodi da su u incidentu ranjena još dvojica Palestinaca, koji su zbrinuti u bolnicu i nisu životno ugroženi.

Izrael i jevrejski doseljenici od 7. oktobra izvode intenzivirane racije i napade na palestinska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, a u tim napadima do sada je ubijeno najmanje 396 Palestinaca, prenosi Anadolija.

Još nije izvjesno kada bi agonija palestinskoga naroda mogla prestati budući da su izraelske vlasti odobrile deklaraciju kojom se odbija jednostrano priznanje palestinske države kao preduvjet za uspostavljanje trajnog mira u ovom dijelu svijeta.