Općepoznata je stvar da iz godine u godinu svjedočimo organiziranju sve čudnijih takmičenja i da se na tim smotrama obaraju najčudniji mogući rekordi. Ovog jula o jednom takvom takmičenju iz New Yorka nadugo i naširoko se pisalo i govorilo. Naime, u velikoj jabuci organizirano je takmičenje u brzom jedenju hot doga, koje je okupilo učesnike iz nekoliko zemalja svijeta.

Muškarac po imenu Joey Jaws Chestnut do pobjede u New Yorku došao je pojevši 62 hot doga u samo deset minuta, što je u prosjeku jedan hot dog svakih deset sekundi, pak čak i manje.

Ovaj 39-godišnjak iz Indiane komotno je nadmašio svoje protivnike, a drugoplasirani Geoffrey Esper uspio je pojesti 49 hrenovki i peciva, čak 13 manje.

Jawsu je to 16. naslov od prvog takmičenja organiziranog za Dan nezavisnosti SAD-a 2005. godine.

Međutim, Chestnut nije uspio nadmašiti svoj rekord iz 2021. godine kada je pojeo 76 hot dogova, a za to je okrivio olujno nevrijeme koje je prolongiralo takmičenje za dva sata.

“Svi su se smeli, logično je da ćemo zabrljati”, rekao je Jaws.

Nakon svoje pobjede, ovaj “brzojedač” je rekao da je odgađanje za njega bio “emocionalni tobogan” jer se pitao hoće li se takmičenje uopće održati.

U ženskoj kategoriji, braniteljica naslova Miki Sudo pojela je 39,5 hot dogova i osvojila svoj deveti naslov.

Vjeruje se da je ovo takmičenje počelo još 1972. godine, a ovogodišnji događaj je okupio gurmane iz Engleske, Kanade, Južne Koreje, Japana, Brazila i Australije, navodi ESPN.