Mashi Gessen u petak je trebala biti uručena Nagrada “Hannah Arendt” za političku misao. Međutim, ceremonija dodjele se neće održati kako je planirano nakon što je Fondacija Heinrich Böll (HBS) saopćila kako povlači svoju podršku. HBS je saopćio da je svoju odluku donio u dogovoru sa senatom u Bremenu, sjevernom lučkom gradu, u kojem se ceremonija trebala održati.

Prema njemačkom listu Die Zeit, koji je objavio priču, Nagrada će ipak biti uručena Mashi Gessen, ali “u drugom okruženju” i to u subotu umjesto u petak. Ostaje nejasno ko će voditi ceremoniju, ko će se sve pojaviti te planiraju li Gessen i drugi pozvani gosti i dalje doći. Inače, iz HBS-a je rečeno kako su se usprotivili i odbacili usporedbu Gaze i židovskih geta u Evropi, koju je napravila Gessen u eseju iz 9. decembra u New Yorkeru.

U ovom eseju rusko-američka novinarka Masha Gessen kritizira njemačku nedvosmislenu podršku Izraelu, skrećući pozornost na rezoluciju Bundestaga iz 2019. godine kojom ocjenjuju antisemitskim pokret Boycott, Divestment, Sanctions (BDS), koji traži da se na Izrael izvrši ekonomski pritisak kako bi prekinuo okupaciju palestinskih teritorija, osigurala jednakopravnost arapskih građana, a palestinskim izbjeglicama priznalo pravo na povratak svojim domovima.

U paragrafu na koji HBS skreće pozornost, Gessen je napisala da bi geto bio prikladniji izraz za opisivanje Gaze, ali da bi ta riječ “izazvala kritiku zbog usporedbe nevolje opkoljenih stanovnika Gaze s onom getoiziranih Židova”.

“To bi nam također dalo mogućnost da na pravi način opišemo ono što se sada događa u Gazi – geto se likvidira”, napisala je ona u svom tekstu.

Iz Fondacije je istaknuto da je Gessen implicirala da Izrael ima za cilj “likvidirati Gazu kao što su nacisti likvidirali židovska geta”, dodajući da je ova izjava za njih neprihvatljiva i da je odbacuju.

Valja podsjetiti da je Fondacija Heinrich Böll proglasila Gessen dobitnikom spomenute nagrade u augustu, na temelju odluke nezavisnog žirija. Tada je navedeno da “kao analitičar pada i nade, Gessen izvještava o igrama moći i totalitarnim tendencijama, kao i o građanskom neposluhu i ljubavi prema slobodi”.

Pristaše Gessen, koja je Židovka i čiji su djed i pradjed bili među članovima porodice koje su ubili nacisti, brzo su ukazali na ironiju suspenzije nagrade koja se dodjeljuje u spomen na Arendt, židovsko-američku historičarku njemačkog porijekla, filozofa i antitotalitarnu političku teoretičarku koja je “skovala” sintagmu “banalnost zla” u vezi sa suđenjem vodećem nacisti Adolfu Eichmannu, koje je pratila kao novinarka.

Samantha Rose Hill, autorica biografije Hannah Arendt i urednica Arendtinih sabranih pjesama, nazvala je cjelokupnu priču “uvredom sjećanja na Hannah Arendt”.

“Prema vlastitoj logici, Fondacija Heinrich Böll mora u potpunosti otkazati dodjelu Nagrade ‘Hannah Arendt’”, njeno je zapažanje.

U intervjuu za Die Zeit objavljenom u utorak, Gessen je govorila o reakciji s kojom se Arendt suočila kao jedan od početnih kritičara Izraela, upozoravajući na uspostavu čisto židovske države u Palestini i pritom isključivanja arapskog stanovništva.

U otvorenom pismu napisanom s Albertom Einsteinom i drugim židovskim intelektualcima 1948. godine, Arendt je, istaknula je Gessen, čak usporedila izraelsku Slobodarsku stranku s nacistima nakon što su upotrijebili rasno motivirano nasilje nad civilima.

“Svjesna sam da se ova vrsta usporedbe, posebno u Njemačkoj, brzo shvati kao relativiziranje Holokausta. Zato mi je toliko važno da tako diferencirani i inteligentni mislilac poput Arendt nije bježao od ove usporedbe”, rekla je Gessen novinaru ovog lista.

Osvrćući se na ljude u Njemačkoj koji su oprezni s osporavanjem “logike njemačke politike sjećanja” iz straha da će biti optuženi za antisemitizam, dodala je: “Problem je u tome što se kritika Izraela često doživljava kao antisemitska, što mislim da je pravi skandal. Time se previđa stvarni antisemitizam.”

U otvorenom pismu objavljenom u srijedu, bremenski ogranak Njemačko-izraelskog društva rekao je da su izjave Gessen “jasno dale do znanja da će Nagrada biti dodijeljena u čast osobi čije je razmišljanje u jasnoj suprotnosti s razmišljanjima Hannah Arendt”.