Uz povike “Oslobodite Palestinu”, više hiljada ljudi okupilo se u petak u centru New Yorka tražeći prekid izraelske kolonizacije i osudivši američku podršku Izraelu, zabrinuti zbog vojnih operacija u Gazi.

U megapolisu, raskrsnici svih mogućih zajednica i vjera, mnoštvo palestinskih zastava moglo se vidjeti na ulici Broadwayju, nadomak Times Squarea, izvijestio je AFP.

Sudionici skupa, većinom mladi različitog porijekla, s kefijama i šalovima, pozvali su na oslobađanje Palestine i optužili Izrael za genocid, šest dana nakon Hamasove akcije. Od tada Izrael neprekidno bombardira Pojas Gaze i poziva civilno stanovništvo da napusti sjever tog siromašnog teritorija, najavljujući veliku kopnenu ofanzivu.

“Silno sam zabrinuta, to mora prestati”, rekla je 43-godišnja profesorica Liz Zacharia koja živi u New Yorku, a otac joj je iz Jerusalema. Misli da se “izraelski kolonijalni projekt mora zaustaviti jer samo pojačava nasilje i progon Palestinaca”.

Na mnogim transparentima pozivalo se na prekid izraelskog, kako su istakli, genocida i aparthejda.

“Od Rijeke (Jordana) do mora, Palestina će biti slobodna”, skandirali su demonstranti, što se smatra pozivom židovskih organizacija na uništenje izraelske države. Na velikom broju transparenata bile su poruke kojima se traži prekid američke podrške Izraelu. 

New York, megapolis s osam do devet miliona stanovnika, od kojih su jedan do dva miliona Židovi, od subote živi u ritmu skupova potpore palestinskoj stvari i skupova solidarnosti s izraelskim žrtvama Hamasovih napada. Poput ostatka SAD-a, mnogi skupovi su organizirani u kampusima, pa tako i na uglednom Univerzitetu Columbija.