Najmanje 174 Palestinca su ubijena, a 310 ih je povrijeđeno u posljednja 24 sata u izraelskim napadima na Pojas Gaze, saopćilo je jutros Ministarstvo zdravlja palestinske enklave. U saopćenju se navodi da su izraelske snage počinile 18 masakara u posljednja 24 sata. Dodali su da su mnogi ljudi i dalje zarobljeni pod ruševinama i na putevima, jer spasioci ne mogu doći do njih.

Uz najnovije palestinske žrtve, broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze koji traju od 7. oktobra porastao je na 26.257, uz 64.797 povrijeđenih, saopćilo je Ministarstvo.

Izrael je počeo napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas u oktobru prošle godine. Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno je raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

U isto vrijeme, Izrael nastavlja teroriziranje palestinskoga stanovništva na okupiranoj Zapadnoj Obali, gdje ne postoji Hamas. Tokom sinoćnje racije izraelska je vojska u selu Deir Abu Deif, sjeveroistočno od Jenina, ubila jednog palestinskog mladića. Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva, izraelska vojska je od 7. oktobra ubila najmanje 373 Palestinca na Zapadnoj Obali.

(Izvor: Anadolu Agency)