Na današnji dan 1997. godine Republika Irska prvi put je zakonski odobrila razvod i to nakon referenduma održanog dvije godine ranije. Prvi razvod u Irskoj odobren je smrtno bolesnom čovjeku koji je želio oženiti svoju novu partnericu. Bio je to predznak opadanja moći Katoličke crkve nad Republikom.

Irski ustav iz 1937. godine izričito je zabranio razvod. Iako ustav zabranjuje državi da usvoji zvaničnu religiju, Irska je pretežno katolička zemlja, a originalni dokument je sadržavao mnoge elemente katoličke doktrine. Crkva je igrala veliku ulogu u irskom javnom životu, veliku čak i po standardima drugih izrazito katoličkih zemalja. Italija je, naprimjer, legalizirala razvod 25 godina ranije.

Irska vlada je 1986. godine iznijela ovo pitanje na nacionalni referendum, ali je 63,5 posto Iraca glasalo protiv izmjene ustava. Zakon koji dozvoljava zakonsko razdvajanje usvojen je 1989. godine. Nakon dolaska na vlast 1994. godine, vlada “Dugine koalicije”, sastavljena od stranaka lijevog centra, još jednom je propagirala referendum o izmjeni ustava kako bi se omogućio razvod.

I papa Ivan Pavao II i Majka Tereza javno su podržali stranu “ne”, što je bio znak ozbiljnosti s kojom se Crkva suprotstavila ovom uočenom izazovu svog autoriteta. Ipak, Crkva je priznala da ne bi bio grijeh da katolici glasaju “Da”. Konačno, kampanja “Da” osvojila je ogroman broj u urbanim sredinama, pobijedivši sa vrlo malom razlikom od 50,3 posto prema 49,7. Brojni su pokušaji da se ospori rezultat, ali bezuspješno.

Iako je referendum iz 1995. legalizirao razvod samo u slučajevima kada su parovi bili razdvojeni najmanje četiri godine, zagovornici razdvajanja crkve i države pozdravili su to kao pobjedu.

“Uvodimo Irsku u 20. stoljeće u osvit 21. stoljeća”, rekla je tom prilikom Mags O'Brien, aktivistica za razvode.

Slično su uslijedile i druge “zakašnjele” reforme. Godine 2015. legalizirani su istospolni brakovi sa 61 posto glasova, a 66 posto birača odobrilo je amandman za legalizaciju pobačaja 2018. godine. U 2019. godini, još jedan amandman uveliko je ublažio uslove za dobijanje zakonitog razvoda, čime je ukinut propisani period odvajanja.