Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počelo saslušanje o tužbi za genocid koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela.

Južnoafrička Republika, koja je pokrenula slučaj, traži od suda da hitno djeluje "kako bi zaštitio palestinski narod od daljnje, ozbiljne i nepopravljive štete prema Konvenciji o genocidu, koja se i dalje nekažnjeno krši", prenosi Guardian.

Od napada Hamasa 7. oktobra u kojem je život izgubilo najmanje 1.200 ljudi, izraelski napadi doveli su do smrti više od 23.000 Palestinaca u Gazi, prema navodima ministarstva zdravlja kojem rukovodi Hamas, od toga su 70 posto njih žene i djeca.

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) procijenila je da je 1,9 miliona ljudi raseljeno zbog rata u Gazi što je gotovo 85 posto stanovništva, dok je na desetine hiljada zgrada uništeno.

- Djela i propusti Izraela na koje se žali Južnoafrička Republika su genocidnog karaktera jer im je namjera dovesti do uništenja značajnog dijela palestinskog stanovništva - istakla je Južnoafrička Republika u pisanom zahtjevu sudu za pokretanje postupka na čak 84 stranice.

Slučajevi genocida, koje je i inače teško dokazati, mogu trajati godinama, ali Južnoafrička Republika traži od suda da hitno provede "privremene mjere" i "naredi Izraelu da prestane ubijati i nanositi patnju i bol palestinskom narodu u Gazi".

U zahtjevu se zahtijeva i zaustavljanje ograničenja dostave pomoći, kao i zabranu izraelskih direktiva o evakuacijama.

Izrael je žestoko reagovao na podnesenu prijavu, nazivajući je "neutemeljenom" i "klevetom".