Stručnjaci kažu da bi transakcije, otkrivene zajedničkom istragom Guardiana i međunarodnih partnera, mogle dovesti do toga da Premijer liga izrekne kazne Chelseau, poput oduzimanja bodova.

Dokumenti otkrivaju niz isplata vrijednih desetine miliona funti tokom jedne decenije, prebačenih preko offshore kompanija koja pripadaju Abramoviču. Čini se da su dotične transakcije bile u korist Chelseaja, što dovodi do pitanja da li su prijavljene na računima dostavljenim tijelima za upravljanja fudbalom.

Čini se da korisnici uključuju agenta zvijezde Edena Hazarda, saradnika menadžera osvajača titule Antonija Contea i zvaničnike Chelsea FC. Druge uplate povezane su s kupovinom igrača Williana i Samuela Eto’a.

Isplate su izašle na vidjelo zahvaljujući međunarodnoj istrazi poznatoj kao Cyprus Confidential koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) i njemački Paper Trail Media.

Premijer liga već ispituje finansije Chelseaja u istrazi koja je trajala od 2012. do 2019. godine, nakon što je nova vlasnička struktura kluba iz zapadnog Londona dobrovoljno prijavila da su dostavljene "nepotpune finansijske informacije" tokom Abramovičevog mandata.

Fudbalski savez je za Guardian potvrdio da istražuje i Chelsea, dok je UEFA, vodeće tijelo evropskog fudbala, već kaznila klub sa 8,6 miliona funti zbog finansijskih primitaka, iako su ovlasti UEFA ograničene jer može pregledati samo dokaze koji sežu unatrag tri godine.

Sada dokumenti, datirani tokom i izvan perioda koji se ispituje, pokreću nova pitanja o tome da li je Abramovič više puta prekršio pravila fudbala u korist Chelsea.

Roman Abramovič je 2003. godine kupio Chelsea za 140 miliona funti i brzo je preplavio klub gotovinom u nemilosrdnom nastojanju za uspjehom.

“Rimsko carstvo”, kako su ga neki navijači nazvali, palo je tek kada je ruska invazija na Ukrajinu 2022. dovela do toga da je Abramovič stavljen pod sankcije Ujedinjenog Kraljevstva, što ga je na kraju prisililo na prodaju.

Dokumenti koje su Guardian i TBIJ analizirali u sklopu istrage bacaju svjetlo na očigledno skrivene isplate povezane s ključnim trenucima u njegovom trofejnom mandatu. Materijal, koji dolazi od kiparskog provajdera offshore usluga pod nazivom MeritServus, podijelila je s ICIJ neprofitna grupa Distributed Denial of Secrets.

Dana 18. jula 2017. godine, pokazuje se iz dokumenata, kompanija Conibair Holdings u vlasništvu Abramoviča, sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim ostrvima (BVI), potpisala je ugovor sa Federikom Pastorellom, italijanskim fudbalskim agentom.

Italijan je u više izvještaja opisan kao blizak s Antoniom Conteom, bivšim menadžerom Chelsea, a u medijima je govorio o menadžerovim pregovorima o ugovoru.

Conibair je pristao platiti Pastorellu 10 miliona funti za 75% udjela u Excellence Investment Fundu (EIF), biznisu sa sjedištem u američkoj državi Delaware, pokazuju dokumenti.

Istog dana, Chelsea je objavio da je Conte, koji je upravo doveo klub do titule u Premijer ligi, potpisao novi ugovor vrijedan 9,6 miliona funti godišnje.

Pastorello je odbio komentirati jesu li ta dva ugovora povezana, ali je rekao: "Antonio Conte nije moj klijent."

Tokom Conteove sezone osvajanja titule, Hazard je postigao 16 golova, što je vrhunac u blistavoj sedmogodišnjoj čaroliji u kojoj je bio kapiten kluba i osvojio šest domaćih i evropskih trofeja.

Hazard se pridružio Chelseaju 2012. godine za 35 miliona eura, u sklopu potpisivanja ugovora koji je uslijedio nakon napornih pregovora sa igračevim agentom, Johnom Bico-Penaqueom, koji je navodno želio značajnu proviziju u vrijednosti od oko 6 miliona funti.

Dokumenti pokazuju da je 29. marta 2013. godine Leiston Holdings sa sjedištem na BVI-u, u vlasništvu Abramoviča, pristao platiti 7 miliona eura kompaniji Gulf Value FZE iz Dubaija za „savjetodavne usluge […] vezane za […] sportsko istraživanje i savjetovanje“ .

Ugovor je u ime kompanije potpisao Bico-Penaque. Nejasno je da li je isplata prijavljena fudbalskim vlastima, uključujući FA, a Bico-Penaque nije odgovorio na zahtjeve za komentar.

Drugom prilikom, Leiston je platio milion funti Association des Jeunes Espoirs de Bobo, bivšem klubu Bertranda Traoréa, putem ugovora koji je potpisao Traoréov brat David. Ugovor je potpisan dva mjeseca nakon što je bek potpisao za Chelsea.

Dokumenti također otkrivaju najmanje 7 miliona eura isplata u periodu od 2005. do 2017. kompanijama povezanim sa Zoranom i Vladicom Lemićem. Potonji, Abramovičev savjetnik, navodno je bio ključna figura u dolasku zvijezda poput Arjena Robena, Branislava Ivanovića, Nemanje Matića i trenera Karla Anćelotija.

Kompanija čiji je vlasnik Zoran Lemić, Top Sports Consulting, registrirana je u Banja Luci, a ranije je dovođena u vezu sa određenim neregularnostima u transferu hrvatskog nogometaša Luke Modrića.

Hrvatski “Nacional” je ranije objavio šemu po kojoj posluju Lemići na primejru transfera Luke Modrića u Real Madrid. Kako se navodi, Vladica Lemić vodi karijeru Luke Modrića, ali da on nije registrovani agent FIFA i koristi ovlašćene službenike kao posrednike u poslovima.

“Nacional” navodi da je novac od posredovanja za produženje Modrićevog ugovora u Real Madridu išao direktno u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Republiku srpsku, gde je poreska stopa 10 odsto, u odnosu na 33 odsto u Belgiji gde je Lemić prijavljen.

Novac je išao u firmu “Top Sports Consulting”, njegovog mlađeg brata Zorana i ona je registrovana za fudbalske poslove, a 2016. godine je ta firma bila peta na listi kompanija sa najvećim prometom u Republici srpskoj.

“Nacional” ističe da je Mijatović bio drugi čovjek u toj šemi i da je on sarađivao sa Vladicom Lemićem tokom pregovora o transferima igrača, što dokazuju otkriveni mejlovi.

Kada bi se postigao dogovor između kluba i agenata i sve bi bilo spremno za transfer igrača, klub bi dobio fakturu firme Zorana Lemića, koja bi procesuirala troškove Vladice Lemića, pa tako njemu, niti Mijatoviću, klubovi nisu uplatili niti jedan euro za transfere.

Takva praksa, koja predstavlja tipičan slučaj poreske prijevare, koristi se od 2014. godine, prema dokumentima “Football Leaksa”, a od 2014. do 2017. na “Top Sports Consulting” tako je obrnuo 32 miliona eura i zaradio 23 miliona nakon oporezivanja.

Dokumenti koje je “Nacional” analizirao pokazuju da je barem 8,8 miliona eura ugovorne vrijednosti za fudbalske transfere tokom te četiri godine potpisao Zoran Lemić, a mejlovi dokazuju da su Vladica Lemić i Peđa Mijatović lično bili uključeni u pregovore i zaključivanje ugovora vrijednih najmanje 4,4 miliona eura, koji su završila na bankovnom računu firme Zorana Lemića.

Odvojeni dokumenti pokazuju isplatu od 250.000 funti bivšem sportskom direktoru Chelseaja Franku Arnesenu. Arnesen je za Guardian rekao da bi obično očekivao da isplata, diskrecioni bonus, dolazi od Chelseaja, a ne od neke druge kompanije, ali nije bio svjestan bilo kakvog kršenja pravila i to je prijavio u poreske svrhe.

Četiri vodeća sportska pravnika rekla su za Guardian da su neke od isplata možda prekršile pravila, uključujući propise Premijer lige i UEFA o finansijskom ferpleju (FFP).

FFP je uvela UEFA na početku sezone 2011-12 – sa sličnim ograničenjima koje je dvije godine kasnije usvojila Premijer liga.

Mjere su djelimično usmjerene na sprječavanje nepromišljene potrošnje koja bi mogla ugroziti budućnost klubova. Ali pravila su također prilagođena kao odgovor na trend bogatih dobrotvora – uključujući Abramoviča i državljane Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata – koji ulijevaju vlastiti novac u klubove kako bi kupili uspjeh, u praksi koju je bivši menadžer Arsenala Arsen Wenger nazvao „finansijski doping“.

Samuel Cuthbert, sportski advokat u Outer Temple Chamberu, rekao je: „Ako bi klub sakrio rashode […] tako što bi te sume plaćao preko drugih entiteta, moguće je da bi oni prekršili pravila FFP-a. Vi biste efektivno zaobišli regulatorne zahtjeve, koji ograničavaju vašu sposobnost potrošnje, i umjesto toga trošili preko offshore kompanije. Svaka prilika da se stekne nepravedna prednost podriva integritet fudbala, na fundamentalnom principijelnom nivou.”

Isto mišljenje dala su još tri advokata, koji su tražili da ih se ne imenuje zbog potencijalnog sukoba interesa.

Također su rekli da su neke od transakcija možda prekršile pravila Premijer lige koja zahtijevaju podnošenje tačnih računa, drugu odredbu koja zahtijeva da se klubovi ponašaju u dobroj vjeri i pravila Fudbalskog saveza koja zahtijevaju otkrivanje isplata agentima.

Stručnjak za fudbalske finansije Kieran Maguire, autor knjige The Price of Football, rekao je da "ako postoji dokaz da je klub koristio transakcije trećih strana da bi zaobišao pravila profitabilnosti i održivosti, onda bi sankcije bile ili finansijske ili oduzimanje bodova”.

Oduzimanje bodova je vjerovatnija opcija jer odvraća druge klubove od ponavljanja takvog ponašanja.

Dokumenti također sugeriraju da je Abramovič tajno finansirao napore da se ponište pravila FFP-a putem suda, na kraju bezuspješno.

U februaru 2014, Abramovičev Leiston Holdings pristao je da plati 100.000 funti advokatu po imenu Jean-Louis DuPont, koji je osporio zakonitost i valjanost FFP-a pred Evropskom komisijom.

Leiston, za kojeg se pretpostavlja da je djelovao u ime Chelseaja, imao je "poslovni interes" u ishodu slučaja, pokazuje ugovor.

Kompanija u vlasništvu Abramoviča također je izvršila uplate u korist vlasnika kluba koji je ubrzo nakon toga prodao dva igrača Čelsiju.

Finansijsko stanje Anžija Mahačkale, sada ugašene ekipe iz Dagestana, nakratko se promenilo kada je ruski milijarder Sulejman Kerimov kupio klub 2011. godine donoseći veliku količinu novca u klub.

Ali 2013. godine, Kerimov je prekinuo svoju strategiju slobodne potrošnje i smanjio Anžijev budžet, gurnuvši klub u finansijska previranja i nametnuvši ubrzanu rasprodaju igrača.

Tog ljeta, Chelsea je potpisao dvije zvijezde iz Anžija za dva dana. Prvi je stigao kamerunski napadač Samuel Eto’o, a pratio ga je – pomalo kontroverzno – 25-godišnji napadač Willian.

Brazilac, koji je osvojio više trofeja sa Čelsijem, bio je na ivici da potpiše za londonskog rivala Totenhem Hotspur sve dok Abramovič nije navodno oteo ugovor, putem ličnog telefonskog poziva Kerimovu.

Dva mjeseca ranije, Leiston Holdings u vlasništvu Abramoviča pristao je da plati dvjema kompanijama povezane s Kerimovim za "usluge […] u vezi sa fudbalom, uključujući skauting i druge savjete vezane za fudbal".

Tobeo Services Inc i Fernington Invest Corp, obje sa sjedištem u BVI, naplatile su po 12 miliona eura, pokazuju dokumenti od 10. juna 2013. godine.

Glasnogovornik Chelsea FC-a rekao je: “Ove optužbe prethode sadašnjoj strukturi kluba. Oni su zasnovani na dokumentima koje klub nije pokazao i ne odnose se ni na jednog pojedinca koji je trenutno u klubu.”

Portparol je rekao da su tokom kupovine kluba - od strane konzorcijuma predvođenog američkim investitorom Toddom Boehlyjem - kupci postali svjesni "potencijalno nepotpunog finansijskog izvještavanja o transakcijama za vrijeme prethodnog vlasnika kluba.

„Odmah nakon završetka kupovine, klub je proaktivno sam prijavio ove stvari svim relevantnim fudbalskim regulatorima”, rekao je portparol.

Premijer liga je odbila da komentariše dok je istraga u toku. Portparol FA je rekao: "Istražujemo."

Predstavnici Romana Abramoviča nisu odgovorili na zahtjeve za komentar. Advokati Sulejmana Kerimova nisu odgovorili na zahtjeve za komentar. Zahtjev za komentarom od Bertranda i Davida Traoréa, poslan preko Aston Villa FC, ostao je bez odgovora. Zahtjev za komentar Top Sports Consultinga, čiji je direktor Zoran Lemić, ostao je bez odgovora.

Izvor: Guardian