U gradu Mugla u turskom Bodrumu upriličena je manifestacija povodom 750. godišnjice smrti poznatog sufijskog mistika, pjesnika i teologa Mevlane Dželaluddina Rumija, javlja Anadolu.

Na manifestaciji je nastupio sufijski muzički ansambl iz Konye, a izveden je i mevlevijski ples sema.

U sklopu programa posebno su naglašene Mevlanine poruke ljubavi i mira.

Manifestaciji su prisustvovali guverner distrikta Mustafa Cit, zamjenik gradonačelnika Emel Cakaloglu i brojni građani.

Širom Republike Turkiye i šire održavaju se međunarodne manifestacije komemoracije povodom 750. godišnjice smrti Mevlane Dželaluddina Rumija.

Poznati sufijski mistik, pjesnik i teolog Rumi umro je 17. decembra 1273. godine, a njegova smrt se tradicionalno obilježava u Konyi svečanom manifestacijom Šeb-i Arus.

Mevlana Dželaluddin Rumi je bio sufijski pjesnik poznat svijetu kao Rumi, živio je u 13. vijeku i smatra se jednim od najvećih sufijskih pjesnika i filozofa na svijetu. Zbog svojih djela koja su bila nadahnuće čitavom čovječanstvu bio je voljen i poštovan od pripadnika svih religija. Rumi je bio islamski pjesnik, filozof, pravnik, učitelj, teolog i sufijski mistik, ali je bio i mnogo više od toga. Svojim primjerom je predstavljao životni poredak i vjerovao je u "istinsku suštinu".

Rumi, čija su vrata bila otvorena za svakoga, nevezano za religijsku pripadnost, postao je simbol jednakosti u svijetu u svakom smislu. Za Rumijev 800. rođendan, 2007. godinu je UNESCO obilježio Međunarodnom godinom Rumija.