Jednu vrstu leptira, za koju se smatralo da je davno izumrla, stručnjaci su pronašli u Bosni i Hercegovini. Riječ je o takozvanom Planinskom mrazovcu (Lignyoptera thaumastaria) za kojeg se 86 godina smatralo da je izumrlo u Bosni i Hercegovini. Ali izgleda da se vratio iz mrtvih, leptir je očito uspio preživjeti na nekim malim područjima.

Ovu je vijest objavio je Državni prirodoslovni muzej Karlsruhe a prenijela austrijska ganecija APA. Leptir je ranije pronađen na području današnje Bosne i Hercegovine tri puta u prvoj polovini 20. stoljeća, posljednji put 1937. Godine. Otkriven je jednom u Crnoj Gori prije otprilike 40 godina. Stoga se zabrinutost da bi vrsta mogla izumrijeti nije činila neutemeljenom.

Krajem oktobra ove godine grupa stručnjaka – među kojima je bio i stručnjak za leptire Robert Trusch iz Prirodoslovnog muzeja Karlsruhe – krenula je u potragu za leptirom u Bosni. I to uspješno, što se vidjelo na samom početku potrage.

Kako navode iz muzeja, u BiH su prve noći pronašli i ženke i mužjake vrste leptira. Ženke ne lete - što bi, prema riječima stručnjaka, mogao biti razlog zašto preživljavaju jake jesenske oluje u planinskim visovima Bosne i Hercegovine i Crne Gore.