Vlasnik male farme na Novom Zelandu koji je plijevio svoju baštu bio je iznenađen kada je njegova motika udarila u nešto tvrdo ispod površine tla. Isprva je Colin Craig-Brown mislio da bi to mogla biti neka čudna, izrazito neobična gljiva. Međutim, nakon što je iskopao ono što mu je stvaralo probleme pri kopanju, dodirnuo i na kraju probao, shvatio je da se radi o „čudovišnom“ krompiru.

„Nismo mogli vjerovati. Bilo je jednostavno ogromno“, rekla je njegova supruga Donna.

Bračni par iz Hamiltona na Novom Zelandu vjeruje da je krompir samonikao i da je mogao rasti čak nekoliko godina. Oni još uvijek čekaju na informaciju da li njihovo otkriće, koje teži tačno 7,8 kilograma, ispunjava uvjete za upis u Guinnessovu knjigu rekorda kao najteži krompir na svijetu. Trenutni rekord iz 2011. godine drži krompir iz Shepton Malletta, Somerseta u Velikoj Britaniji, koji je težio „samo“ 4,98 kilograma.

Otkako je odlučio nazvati svoj džinovski krompir Doug, Colin Craig-Brown pomalo uživa status slavne osobe. Njegova supruga i on čak su napravili i mala kolica za vuču ovog ružnog krompira po gradu.

„Sašili smo mu kapu, stavili smo ga na Facebook, vodili ga u šetnju i dali mu malo sunca. Sve je to zabavno, nevjerovatno je šta sve ljude zabavlja“, rekao je Craig-Brown.

Ipak, ovaj čudovišni nalaz se pokazao teškim za brigu jer se počinje sušiti i pljesniviti.

Bračni bar iz Hamiltona za sada Douga čuva u frižideru i umjesto da ga iskoristi za pomfrit, planiraju ga pretvoriti votku. Kažu da nemaju posebnih savjeta za druge vrtlare koji žele uzgajati divovsko povrće, osim da u svoje plastenike bace tovar kravljeg gnoja i slame i vide šta će se dogoditi.