Dnevni Avaz objavio je 22. augusta 2022. godine da je Bosna i Hercegovina država s “najvećim godišnjim smanjenjem stanovnika na svijetu”. Pritom su se pozvali na grafički prikaz agencije PIXELL (a ne zove se tako nego PIXSELL, izgleda da je urednik malo drijemao) iz kojeg se vidi da se u Bosni i Hercegovini broj stanovnika navodno godišnje smanjuje za 1,52 posto. Sve to začinjeno je senzacionalističkim naslovom: “Demografski slom: BiH je zemlja s najvećim smanjenjem stanovnika u svijetu” (i ovdje je urednik bio na spavanju; valjda je trebalo stajati “s najvećim procentualnim smanjenjem broja stanovnika”, ne smanjuju se stanovnici, niti je Bosna i Hercegovina država u kojoj se broj stanovnika najviše smanjio, nego je riječ o procentima, iz nekih su država otišli milioni njihovih stanovnika, po nekoliko puta više nego iz Bosne i Hercegovine; a o konstrukciji “najveće smanjenje” neki ćemo drugi put).

Tvrde u Avazu da su podaci porazni, da se iza Bosne i Hercegovine nalaze Bugarska, Liban, Latvija, Litvanija, Venecuela, Srbija, Hrvatska, Ukrajina i Moldavija. Još vele “da je odlazak stanovništva iz Bosne i Hercegovine dostigao razmjere egzodusa”.

Da bi stvar bila gorom, u tekst su udrobljeni podaci kojima nas godinama, bez ikakvih službeno potvrđenih dokaza da je to što tvrde tačno, kljukaju takozvana Unija za održivi povratak i integracije BiH i Mirhunisa Zukić. “U periodu od 2013. godine do danas, na osnovu podataka iz mjesnih zajednica, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija, socijalnih službi, Medžlisa IZ i terenskih saradnika, Bosnu i Hercegovinu napustilo je oko 484.000 građana”, tvrdi Mirhunisa Zukić a prenosi Avaz. Drugim riječima, od Popisa stanovništva 2013. godine do danas, za kraće od deset godina, iz Bosne i Hercegovine po njihovim je tvrdnjama otišao svaki sedmi stanovnik. Kad tome dodamo i gubitke zbog negativnog prirodnog priraštaja, koji za ovih desetak godina iznose nešto manje od 100.000, onda se broj stanovnika, tragom Avazovih špekulacija, od Popisa naovamo smanjio za šestinu.

A šta se zapravo dogodilo? Avaz je preuzeo grafikon ignorirajući najvažniji podatak – na koji se period brojevi odnose. Iz konteksta čitalac razumijeva da je Bosna i Hercegovina država iz koje se najviše iseljava na svijetu od 2013. godine do danas. Ako, pak, odete na stranicu s koje je grafikon preuzet, vidjet ćete da je riječ o periodu od 1991. godine do danas i da su u Avazu odrezali dio ilustracije iz kojeg bi se to moglo zaključiti. Dakle, u grafikon su uvršteni i mrtvi i protjerani tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu. U isti koš strpani su ekonomski i politički razlozi s brutalnim agresijama, genocidom i progonima te pomiješani sa smanjenjem prouzročenim padom nataliteta. Avaz je sve to, uključivši u tekst Uniju za održivi povratak i integracije BiH, stavio u kontekst iseljavanja od 2013. godine.

U Bosni i Hercegovini se zaista desio egzodus. On je bio uzrokovan genocidom i drugim zločinima koje su provodile srpske i hrvatske politike. Iseljavanje koje je uslijedilo posljednjih godina dio je općeg trenda u zemljama istočne Evrope i nije posebno karakteristično za Bosnu i Hercegovinu.

Treba napomenuti da je pojačani trend odlazaka iz Bosne i Hercegovine pokrenut ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju 2013. godine čime je veliki broj bosanskohercegovačkih građana s dvojnim državljanstvom privremeno ili trajno potražio posao na Zapadu.

Unija za održivi povratak i integracije BiH već godinama nam sve odlaske, privremene ili trajne, zbog posla ili iz nekih drugih razloga, nastoji prikazati kao iseljavanje. Pritom nikada, ama baš nikada, nisu predočili koliko se u posmatranom periodu ljudi vratilo iz inostranstva, koliko od tih “odseljenih” ima samo sezonske vize, pa se vraća nakon nekoliko mjeseci provedenih u Evropskoj uniji, koja je to dobna, nacionalna, regionalna, strukovna, obrazovna i svaka druga struktura onih koji su otišli. Oni nam to ne mogu dati, jer takvih podataka nema, baš kao što nema ni podataka o tačnom broju onih koji su iz bilo kojeg razloga danas izvan Bosne i Hercegovine.