Tim za istraživanje mora tvrdi da je pronašao avion Amelije Earhart. Otkrili su anomaliju duboku gotovo 5000 metara u vodama Pacifika, koja nalikuje onoj kojom je pilotirala legendarna avijatičarka kada je misteriozno nestala prije 87 godina.

Tim podvodnih arheologa i stručnjaka za pomorsku robotiku koji pripada kompaniji za istraživanje okeana, Deep Sea Vision, objavio je mogući napredak u potrazi za Amelijom Earhart, prvom ženom koja je sama preletjela Atlantik 1932. godine, a koja je misteriozno nestala zajedno sa svojim kopilotom, Fredom Noonanom, dok je pokušava obići svijet.

Koristeći sonarno snimanje, tehnologiju za mapiranje dna Pacifika pomoću zvučnih valova, tim je otkrio anomaliju na dubini većoj od 16.000 stopa (4.877 metara), koja nalikuje malom avionu. Vjeruje se da bi mogao odgovarati jedinstvenom modelu s dvostrukim repom i veličini aviona kojim je upravljao Earhart, Lockheed 10-E Electra za 10 putnika.

Njegov nestanak ostaje jedna od najintrigantnijih misterija u historiji avijacije i ovo bi otkriće moglo biti ključan trag koji bi pomogao da se misteriju, barem djelimično, otkrije. Iako se tačna lokacija ostataka drži u tajnosti, pokazalo se da su slike snimljene otprilike 161 kilometar od otoka Howland, slijedećeg mjesta gdje su Earhart i Noonan trebali sletjeti nakon posljednjeg polijetanja iz Laea, Papua Nova Gvineja.

Par je proglašen izgubljenim na moru nakon opsežne 16-dnevne potrage od strane vlade Sjedinjenih Država. “Imamo priliku zatvoriti jednu od najboljih američkih priča”, rekao je izvršni direktor Deep Sea Visiona, Tony Romeo, pilot i bivši oficir američkih zračnih snaga. "Ako možemo pomoći zatvoriti ovu priču i vratiti Ameliju kući, bit ćemo oduševljeni."

Posada Deep Sea Visiona pretražila je više od 13 400 km² tokom 100 dana prošle godine. Romeo pretpostavlja da je Earhart sletjela na vodu a da je avion potonuo. Deep Sea Vision planira istraživanje slijedeće godine kako bi potvrdio da je otkrivena anomalija zaista letjelica te će proučiti mogućnost izvlačenja na površinu.