Kako svijet obilježava još jednan Svjetskog dana halala 17. maja, značaj ovog dana duboko odjekuje u globalnoj halal industriji. Ovaj poseban datum obilježava ključni trenutak 2011. godine kada su početne verzije OIC/SMIIC halal standarda—OIC SMIIC 1, OIC/SMIIC 2 i OIC/SMIIC 3—usvojene tokom prvog sastanka Tehničkog komiteta Instituta za standarde i mjeriteljstvo za islamske zemlje (SMIIC) u Yaoundéu, Kamerun.

Ovogodišnja tema, “Pionirska izvrsnost: Unapređenje halal industrije sa OIC/SMIIC standardima,” naglašava transformativno putovanje halal sektora, koji se proširio izvan svog tradicionalnog fokusa na hranu. Industrija sada obuhvata širok spektar proizvoda i usluga za muslimanske potrošače, vođenih brzom industrijalizacijom i globalizacijom. Ove promjene su preoblikovale proizvodne procese i olakšale kretanje robe i ljudi širom svijeta, čineći standardizaciju važnijom nego ikad.

Osnivanje SMIIC-a 2010. godine označilo je značajan korak ka integraciji halal prakse sa globalnim standardima. Ovaj potez imao je za cilj da ulije povjerenje među potrošače i pojednostavi trgovinu preko granica stvaranjem transparentnog i pouzdanog sistema za halal certifikaciju.

“Svjetski dan halal standarda prilika je za sve članove SMIIC-a da promovišu OIC/SMIIC halal standarde, koji su ključni u rješavanju potreba ključnih dionika i unapređenju globalne halal industrije”, rekao je portparol SMIIC-a. Standardizacijom halal praksi, SMIIC ne samo da povećava kredibilitet halal proizvoda i usluga, već i podstiče inovacije i rast unutar industrije.

Dok obilježavamo Svjetski dan halal standarda, jasno je da su stalni napori SMIIC-a da poboljša i promovira ove standarde od vitalnog značaja za održivi razvoj halal ekonomije širom svijeta. Doprinos dionika iz država članica je ključan u ovom nastojanju, osiguravajući da halal industrija nastavi da napreduje i zadovoljava dinamične potrebe globalnog tržišta, piše Halal Times.