Tirkizne obale Turske od Sredozemnog do Egejskog mora jedan su od najljepših krajolika u zemlji, sa suncem koje sija gotovo cijele godine i bijelim pješčanim plažama koje miluju valovi azurne boje.

Ovi očaravajući priobalni predjeli gostoljubiva su destinacija koja nudi udobne hotele s nizom sadržaja za porodice, plaže pogodne za vodene sportove, raznovrsne gastronomske užitke i blizinu legendarnih drevnih gradova Egeja i Mediterana.

Ruta je idealna za sunčanje i kupanje na plažama s Plavim zastavicama, obilazak ruševina i muzeja te uživanje u najukusnijim domaćim delicijama turske mediteranske kuhinje.

Dragulj turske rivijere

Antalija, srce turske rivijere, jedna je od najpopularnijih destinacija za porodični odmor u Turskoj, koja nudi raznovrstan, udoban i luksuzan smještaj s širokim spektrom pogodnosti. Dok se opuštate na jednoj od plaža nagrađenih Plavom zastavicom, vaša djeca mogu uživati u raznim aktivnostima na bazenu i vodenom parku, a cijela porodica u ukusnim okusima mediteranske kuhinje.

Također, dok boravite u Antaliji, možete stvoriti nezaboravne uspomene sa svojom djecom, i naprimjer  posjetiti  jedan od jedinstvenih tematskih parkova u gradu.

Pored sunca, mora i pjeska, Antalija je poznata i po fascinantnoj historiji. Pokrajina i sam grad, dom nekih od najuticajnijih svjetskih civilizacija, nude mnoštvo uzbudljivih spomenika. Kaleiçi, “stari grad” Antalije, sadrži artefakte iz različitih perioda, od Rimskog do Osmanskog carstva. Patara, Perge, Phaselis, Termessos, Aspendos, Side, Olympos i Myra samo su neki od važnih drevnih gradova koji osvjetljavaju bogatu historiju Antalije; do nekih se može  doći prekrasnim planinarskim stazama, a otvoreni su za posjetu u hladnijim noćnim satima.

Zajedno sa porodicom možete poći u kraće i duže šetnje stazama poput Likijske staze, prve dugoprugaške staze u Turskoj, ili Putem svetog Pavla, koji prati put svetog Pavla koji je širio hrišćanstvo u Anadoliji, i uživati u zajednički provedenom vremenu uz zadivljujuće poglede na tirkizne uvale, bujne šume i drevne ruševine.

Ostale porodične aktivnosti u Antaliji uključuju vodene sportove kao što je ronjenje. Kaş se smatra jednom od deset najboljih svjetskih destinacija za ronjenje. Belek je odlična destinacija za golf s terenima svjetske klase. Kanjoni, nacionalni parkovi i pećine Antalije jedinstvena su prirodna čuda.

Pećine Karain i Damlataş koje oduzimaju dah, kao i kanjon Köprülü, među mnogim su porodičnim atrakcijama ovog područja. Antalija je takođe poznata po svojim zabavnim parkovima, koji porodicama s djecom garantuju puno doživljaja.

Zadivljujući putevi od Egeja do Mediterana

Mugla, koja povezuje Egejsko i Sredozemno more sa svojim netaknutim zaljevima, također je popularna destinacija za porodični odmor, zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama, bogatoj historiji i porodičnim sadržajima, a odmarališta u tom području – od Bodruma do Fetija – pružaju izvrsnu priliku za odmor. Iako poznat po plažama s Plavim zastavicama, Bodrum je takođe popularna destinacija za ljubitelje historije, sa srednjovekovnim zamkom (Bodrum Castle) u kojem se sada nalazi Muzej podvodne arheologije.

Dobro pozicioniran za vodene sportove, Bodrum je takođe polazna tačka za poznata plava krstarenja koja pružaju optimalno iskustvo porodičnog odmora. Osim toga, u Bodrumu se nalazi nekoliko restorana s Michelinovim zvjezdicama koji nude najbolju tursku i internacionalnu kuhinju.

U Fetijama se nalaze Oludeniz, svjetski poznata plaža, Dolina leptira, stanište za više od 80 vrsta leptira, i prekrasni zaliv Kabak. Ostale porodične aktivnosti uključuju posjetu kanjonu Saklıkent. Köyceğiz, koji se nalazi na ruti između Marmarisa i Fetija, je  dio međunarodne mreže gradova dobrog življenja - Cittaslow u kojem možete vidjeti morske kornjače Caretta caretta, a Babadağ, jedan od najvažnijih paraglajding centara u Turskoj i svijetu, također se nalazi u Fetijama.