Nedavno je obilježeno pedeset godina od smrti J. R. R. Tolkiena (John Ronald Reuel Tolkien), engleskog književnika nadaleko poznatog po djelima Hobit i Gospodar prstenova, pri čemu je javnosti skrenuta pažnja na manje poznati dio njegove fascinantne biografije.

Tolkien se rodio u Južnoj Africi 3. januara 1892, a umro je Engleskoj 2. septembra 1973. godine. Iako široko poznat samo kao veliki pisac, Tolkien je bio i univerzitetski profesor i filolog koji je volio izmišljati jezike. Prije nego što je Srednja zemlja – Tolkienov imaginarni svijet u koji smješta radnju svojih najpoznatijih djela – bila čak i tračak u njegovoj mašti, Tolkien je stvarao zamršene jezike zajedno s njihovom sintaksom, gramatikom i vokabularom.

Dok su vilenjački jezici, kao što su Quenya i Sindarin, dobro poznati aspekti Tolkienovog književnog djela, njegova lingvistička kreativnost išla je mnogo dalje od jezika vilenjaka. Počeo je stvarati jezike u mladosti, a do svoje smrti razvio je fragmente ili sveobuhvatne detalje za dvadesetak različitih jezika, uključujući jezike patuljaka, ljudi i enta (izmišljenog naroda koji živi u Srednjoj zemlji).

Ono što je fascinantno jeste to da su za Tolkiena jezik i priča bili suštinski povezani. Jednom je rekao: “‘Priče’ su napravljene radije da otvore svijet za jezike nego obrnuto.” Ova duboko ukorijenjena strast za lingvistikom često je bila samo početna iskra za njegovo književno stvaranje. Njegove priče organski su izrasle iz jezika koje je izmislio, kao da su same riječi zahtijevale svijet u kojem bi mogle postojati.

Tolkienova akademska pozicija na Oxfordu, kao profesora engleskog jezika, učinila je više od plaćanja računa - hranila je njegov stvaralački genij. Njegova profesionalna stručnost u jezicima, kao što su staronordijski i staroengleski, duboko je utjecala na njegove izumljene jezike.

Dok mnogi autori fantastike stvaraju svjetove, malo njih trudi se kreirati posve nove jezike kojima bi govorili književni likovi. Tolkienova strast za jezikom široj je javnosti manje poznata, a bila je integralni aspekt pišćevog života duboko utječući na njegova poznata djela.