Nakon što je ukaz predsjednika bh. entiteta Republika srpska Milorada Dodika objavljen u Službenom glasniku ovog entiteta, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je tim koji će u saradnji s drugim institucijama raditi na ovom predmetu.

Podsjetimo, uprkos odlukama visokog predstavnika međunarodne zajednice u našoj državi Christiana Schmidta, novoizabrani vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika Rs-a Miloš Lukić potpisao je odluke o objavljivanju ukaza Milorada Dodika vezanih za zakone koji praktično suspendiraju odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH na teritoriji ovog dijela BiH.

Lukić je na poziciju direktora izabran jučer na hitnoj telefonskoj sjednici nakon što je tu funkciju usljed pritiska da počini krivično djelo napustila Milka Devušić. Devušić se u najvrelijoj direktorskoj fotelji u Rs-u zadržala samo tridesetak dana, ali je isto kao njen prethodnik Vladimir Janković podnijela ostavku, jer nije mogla da se nosi sa pritiskom u vezi sa (ne)objavljivanjem odluka OHR-a.

“U Tužilaštvu BiH, u navedenom predmetu, formiran je tim od tri tužitelja, koji zajedno sa SIPA-om, te drugim sigurnosnim i policijskim agencijama, poduzimaju zakonom predviđene aktivnosti o čijim rezultatima će javnost biti obaviještena”, saopćio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.