Situacija koja se odvija u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali je "vanredna" i "ekstremno opasna", poručila je u ponedjeljak turska delegacija pri Međunarodnom sudu pravde (ICJ), pozivajući na hitni prekid vatre i nesmetan protok humanitarne pomoći, javlja Anadolu.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Turkiye Ahmet Yildiz predstavio je turske usmene izjave u savjetodavnom postupku o pravnim posljedicama izraelske politike i prakse na okupiranom palestinskom teritoriju, uključujući Istočni al-Quds (Jerusalem), pozivajući na hitni prekid vatre u Gazi i nesmetan protok pomoći Palestincima kako se bliži sveti mjesec ramazan.

"Alarmantno je vidjeti izvještaje o planovima izraelske vlade da ograniči molitve muslimana u Haram al-Sharifu (Brdo hrama) tokom ramazana", rekao je Yildiz u Haagu, dodajući da je "provokativna retorika" pojedinih izraelskih ministara također "zabrinjavajuća".

Izražavajući stav Ankare u vezi sa situacijom na okupiranim palestinskim teritorijima, uključujući Istočni al-Quds, Yildiz je rekao da je Turkiye "duboko zabrinuta" jednostranom politikom i praksom Izraela, koja "krši status quo u Haram al-Sharifu (Brdo hrama)".

"Džamija al-Aksa u Istočnom Al-Qudsu jedno je od najsvetijih mjesta za muslimane, njegova svetost kao muslimanskog hrama mora biti zaštićena", poručio je Yildiz, te dodao:

"Izrael se mora smatrati odgovornim za sve postupke koji krše ljudska prava i međunarodno pravo."

Također je istaknuo da situacija koja se odvija od 7. oktobra "još jednom dokazuje" da ne može biti mira u regiji bez rješavanja temeljnog uzroka sukoba u Gazi.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se garantiralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada Hamasa 7. oktobra, a u izraelskom bombardiranju koje je uslijedilo ubijeno je više od 29.000 ljudi, povrijeđeno više od 69.000 uz masovna razaranja i nestašice potrepština.

Izraelski napad na Gazu gurnuo je 85 posto stanovništva teritorija u interno raseljavanje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema UN-u.