U Edirneu, u Turkiye, u toku je proces sušenja čuvenih čili paprika "karaagac" koji teče paraleno sa sezonom berbe. Od maja do sada uzgajivači su vodili brigu o paprikama koje su u okrugu Karaagac sazrele i urodile plodom.

Dok se berba nastavlja na ovom području papričice se prvo nižu na konac, a zatim se suše u hladu tokom mjesec dana.

Svake sezone uzgoje se tone ljutih papričica koje se nakon sušenja uglavnom prže na ulju i najčešće serviraju uz jagnjeću džigericu.

Proizvođač paprike Tunahan Ule ove godine uzgajao je registrovane paprike na 97 hektara zemlje koristeći sjeme kao i njegovi preci.

Prvi rod paprika koji se počeo sušiti još 20. jula biće spreman za upotrebu 1. septembra. Tokom ljeta za sušenje paprika potrebno je mjesec i po, a na jesen tri mjeseca.

Od tone svježe paprike proizvođači imaju oko 70 kilograma sušene paprike, a cijena jednog kilograma ove godine je oko 900 lira.