Pucnjevi su se čuli u utorak navečer blizu sinagoge El Ghribe na tuniškom otoku Djerbi, nakon ubistva policajca u nejasnim okolnostima, izvijestili su tamošnji mediji.

Hici iz vatrenog oružja čuli su se nedugo pošto je u luci Djerbi pronađeno tijelo ubijenog policajca čije je oružje nestalo. Dva vjernika koja su učestvovala u jevrejskom hodočašću ubio je u utorak navečer tuniški policajac koji je otvorio vatru ispred sinagoge El Ghribe na otoku Djerbi, priopćilo je tuniško ministarstvo unutarnjih poslova.

Policajac i dva "posjetitelja" sinagoge ubijeni su u pucnjavi napadača, a četiri osobe su ranjene, navodi se u priopćenju.

Kada su čuli pucnjeve oko sinagoge El Ghribe, stotine vjernika koji su sudjelovali u godišnjem jevrejskom hodočašću što se završavalo u utorak navečer, počeli su bježati, pišu mediji.

Policijska pojačanja poslana su radi osiguranja vjernika. Glasila pišu da su policajca ustrijelili njegovi kolege.

Neki mediji pišu da je policajca u svađi ubio njegov kolega, ali ta informacija zasad nije potvrđena iz službenog izvora.

Organizatori navode da je više od 5.000 jevrejskih vjernika, većinom iz inozemstva, sudjelovalo u ovogodišnjem hodočašću u Ghribu, najstariju afričku sinagogu, koje je lani obnovljeno nakon dvogodišnjeg prekida zbog epidemije covida-19.

Hodočašće u Ghribu koje se svake godine održava 33. dana jevrejskog praznika Pesaha centralna je proslava tuniških Jevreja kojih je danas tek 1.500 i većinom žive na Djerbi, a prije stjecanja neovisnosti od Francuske 1956. bilo ih je 100.000.

Hodočasnici uglavnom dolaze iz evropskih zemalja, Sjedinjenih Država i Izraela.

Jevreji ne propuštaju ovu svetkovinu i to ne samo oni iz Tunisa nego i veliki broj Jevreja iz dijaspore kojima je ovaj hram svetinja a koji datira iz 6. stoljeća p.n.e. i smatraju ga jednim od najstarijih na svijetu.

Svjesni važnosti ovog hodočašća, kako za turizam tako i za lokalno stanovništvo, vlasti su uložile dosta novaca a jake su i sigurnosne snage koje čuvaju taj mediteranski otok na kojem živi najveća jevrejska zajednica u Tunisu, oko 1500 ljudi.

U kompleksu, u kojem se nalazi sinagoga, koja se odlikuje tradicionalnom plavo-bijelom tuniskom arhitekturom, ne postoji kutak u kojem se vjernici ne prepuštaju molitvi. Knjige Tore miješaju se s praznim bačvama Celtia, lokalnog piva. Čuje se molitva, pale se svijeće, čuje se muzika, pleše se a organiziraju se čak i aukcije.