Markica Rebić, bivši šef Vojno-obavještajne službe Republike Hrvatske nakon 30 godina prekinuo je šutnji i progovorio o akciji "Oluja", ulozi Amerikanca, Franji Tuđmanu...

Na pitanje zašto je nakon tri decenije progovorio javno, Rebić je odgovorio:

- Poslije "Oluje" imali smo period trijumfalizmna koji je kratko trajao. Mnoge evropske zemlje u svom konceptu geopolitike prema zapadnom Balkanu nisu prihvatile "Oluju", a mnoge je ne prihvataju ni danas. S time da postoji razlika među njima što se tiče gledanja na ta pitanja. Tada je krenulo - dobar je Tuđman, on je završio rat u Bosni i Hercegovini, potpisan je Dejtonski sporazum, ali on je sada tvrd orah. Sada Hrvatska postaje dio politike rješenja zapadnog Balkana. U toj politici evropskih zemalja niko nije htio imat tvrdog, jakog političara. Tada dolazi do afere koja je bila predmet mog intervjua, tada sam mogao napraviti autonomiju jedne ljudske destrukcije, da parafraziram, kako su se ponašali akteri. Ali tada to nisam htio napraviti jer bih dolijevao ulje na vatru postojećeg haosa koji je vladao u državi.

Rebić tvrdi da Amerikanci nisu osmislili i proveli "Oluju".

- Amerikanci nisu nimalo pomogli niti su ikada dali zeleno svjetlo. Ali kako uvijek postoji jedna službena politika, koju su Amerikanci plasirali, i u bilateralnim odnosima sa Hrvatskom, i u multilaterali s Njemačkom, Rusijom, Engleskom, Francuskom, rješenje je bilo mirno. Ona sintagma poznata kao i u Ukrajini danas - međunarodna zajednica čini značajne napore da, mirnim putem sredi… - taj mirni put bi nas odveo u ambis. Svi imaju i paralelnu politiku, koja je tajna.

Englezi i Francuzi su tada htjeli podržati Srbe da osvoje Bihać, da naprave isti masakr kao u Srebrenici i tada proglase kraj rata, a to bi bila jedna pregovaračka pozicija koja bi im odgovarala. Ali opet, na međunarodnoj konferenciji koja bi se tada održavala, Hrvatska bi postala dio neke Jugoslavije u kojoj bi postojala mala-velika Srbija. Amerikanci bi se složili s time, ali imali su jedna problem. Ne postoji nijedan službeni dokument, nikakva TV izjava po kojoj bi Amerikanci podržavali vojno rješenje u SAO Krajinu. Čak se i predsjednik Tuđman pažljivo izražavao. On je govorio - da pregovori, ali i pridržavamo pravo. Jedini službeni dokument sam ja načinio kada mi je došao američki vojni ataše i rekli su mi - ovo je službeno. Napravili smo zapisnik. Rekli su - ukoliko vi se odlučite na "Oluju", i ako ona bude trajala do deset dana, i ako to bude u skladu sa Ženevskim konvencijama i pravilima o običajima ratovanja, tada ćemo mi spriječiti da vas vrate na početne pozicije. Zaista, nisu nas vratili na početne pozicije, ali su nas zaustavili u Banjoj Luci - pojasnio je Rebić za RTL.