Režiser iz Gane Ayo Tsalithaba povukao je svoj film s prestižnog filmskog festivala Berlinale, protestujući zbog podrške koju Njemačka pruža izraelskom ratu u Pojasu Gaze.

"Donio sam odluku da povučem svoj film 'Atmospheric Arrivals' s Berlinale Forum Expanded i neću prisustvovati festivalu", rekao je Tsalithaba u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama.

Poručio je da se pridružio listi od više od 1.000 umjetnika i kulturnih radnika koji su potpisali peticiju "STRIKE GERMANY" za bojkot njemačkih kulturnih institucija, prenosi Anadolija.

"Ovo je svojevrsni odgovor na rasističku i fašističku cenzuru njemačke vlade, represiju, odobravanje neizrecivog nasilja nad Palestincima i podršku vojnim udarima SAD-a i Velike Britanije na Jemen", rekao je Tsalithaba.

Unatoč rastućem pritisku javnosti, Njemačka ostaje jedan od najjačih pristalica izraelske vojne ofanzive u Gazi. Kancelar Olaf Scholz i članovi kabineta više puta su govorili da Njemačka snosi posebnu odgovornost za Izrael zbog svoje nacističke prošlosti.

U novoj anketi objavljenoj ove sedmice, 61 posto Nijemaca reklo je da su izraelske vojne akcije u Gazi neopravdane jer donose previše civilnih žrtava. Samo 25 posto je izrazilo podršku Izraelu.