Trojke rođene nakon samo 22 sedmice i pet dana trudnoće nagrađene su s dva Guinnessova rekorda.

Rubi-Rose, Payton Jane i Porscha-Mae Hopkins rođene su 14. februara 2021. godine s ukupnom težinom od 1.284 grama. Jedan od rekorda koje su ove bebe oborile jeste za najmanju ukupnu težinu za trojke, dok je drugi za najranije rođene trojke u historiji.

Rubi-Rose prva je rođena u 10:21 sati sa samo 467 grama, dok su Payton Jane i Porscha-Mae rođene gotovo dva sata kasnije, tj. u 12:01 odnosno 12:02 sati poslijepodne, carskim rezom. Težile su samo 402 i 415 grama.

Njihova 32-godišnja majka, Michaela White iz Bristola, rekla je da su ove dvije godine od njihovog rođenja bile "stresne" za nju i njenog partnera Jasona Hopkinsa.

"Bilo je vrlo, vrlo stresno prve godine kada su trojke došle na ovaj svijet", rekla je White.

Također, njen suprug Jason Hopkins je rekao da je to putovanje bilo izuzetno lijepo iskustvo, ali i "mentalno zahtjevno".

"Cijelo putovanje između saznanja da su u pitanju trojke i kada su naše trojke došle na ovaj svijet je bilo, mislim, najbrža trudnoća koju sam ikada vidio. Bilo je ludo", rekao je.

White rekla je da je "dan poroda bio prilično traumatičan" nakon što su je iz bolnice St Michael's u Bristolu premjestili u Southmead, gdje je počela porod.

"Nisam vidjela niti jednu od beba kada su se rodile."

Sve tri bebe hitno su stavljene u inkubatore i umotane u polietilenske omote koji su regulirali njihovu tjelesnu temperaturu. Prva 72 sata života beba bila su najkritičnija, a svaka je morala samostalno disati deset sekundi prije nego što su ljekari mogli intervenirati kisikom. Svako dijete je odvedeno u jedinicu neonatalne intenzivne njege i tamo je ostalo 216 dana.

"Put u intenzivnu njegu samo po sebi, bilo koji roditelj koji je kroz to prošao, bilo da su prošla dva dana ili, kao što smo mi doživjeli, 216 dana, jedan je od najtežih puteva kroz koja ćete proći kao roditelj", rekao je Hopkins.

Nažalost, trojke su rođene s cerebralnom paralizom. Rubi-Rose ima blagi oblik poremećaja, dok Payton Jane i Porscha-Mae imaju problema s kretanjem i hrane se na sondu.

Njihova majka je rekla da je proces skrbi za djecu s invaliditetom "jako, jako težak".

"Ponekad može biti prilično izazovno sa svim sastancima, ljudima koji dolaze u kuću i rade fizikalne vježbe s djecom svakodnevno", rekla je.

"To može biti stvarno izazovno za svakoga ko ima djecu s invaliditetom, ali moj partner i ja trudimo se sačuvati snagu i raditi ono što trebamo za njih."