Putovanje Kim Jong-una u Ruski Vladivostok vjerojatno je bilo prilično ležerno. U posebnom vozu s oko 20 vagona obojenih zelenom bojom, zatamnjeni prozori štite putnike od znatiželjnih očiju. Oklopni voz je osobno poklonio njegovom djedu Kim Il-sungu sovjetski diktator Jozef Staljin. Posebni voz ide uvijek ispred Kimovog osiguravaju rutu. Helikopteri i borbeni avioni nadgledaju odozgo. Putovanje je uvijek bilo sigurno, samo nije brzo. Voz se kreće brzinom ne većom od 60 kilometara na sat. Istina, vuku ga dvije parne lokomotive, ali oklopni voz je jednostavno beskrajno težak. Nudi gurmanski jelovnik, žive jastoge i francuska vina, izvještava nekoliko očevidaca koji vlak poznaju iznutra. Čisti luksuz - dok Kimovi ljudi gladuju kod kuće.

O prehrambenim proizvodima bilo je riječi i na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ali možda samo na periferiji. Oba šefa država imaju šta ponuditi jedan drugome, što im je prijeko potrebno. Rusija, prije svega, treba oružje, na primjer, topništvo. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu već je bio u Pjongjangu u augustu povodom proslave 70. godišnjice završetka Korejskog rata – i navodno je prisustvovao vojnoj paradi. Postignut je dogovor o jačanju vojne saradnje i pripremi Kimove posjete. Nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Sjeverna Koreja je čvrsta u svojoj političkoj podršci Putinovom kursu.

Kim Jong-un bio je u Rusiji samo jednom, to je bilo prije četiri godine, na njegovom posljednjem inozemnom putovanju. U aprilu 2019. posjetio je Vladivostok svojim oklopnim vozom nakon što su propali pregovori o nuklearnom razoružanju s tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Tada je razgovarao s Putinom o nuklearnom programu Sjeverne Koreje i jačanju ekonomske saradnje. Međutim, to nije dalo konkretne rezultate. Vladivostok je prikladan za Kima. Grad se nalazi na pacifičkoj obali Rusije, a nalazi se samo 130 kilometara od 17-kilometarske rusko-sjevernokorejske granice. Do Moskve bi bilo oko 6500 kilometara zračne linije.

Ako Kim Jong-un krene na inozemno putovanje, to je obično strogo tajna misija. Obično se može predvidjeti samo jedno: sjevernokorejski diktator koristi kao prijevozno sredstvo voz. Sam voz je također misterij s dugom poviješću. Čak su i djed Kim Il-sung i otac Kim Jong-il u njemu putovali u inozemstvo radi sigurnosti. Kaže se da se Kim Jong-il bojao leta i zato je više volio voz. Ironija, priča se, u tome što je u njemu navodno umro od srčanog udara 2011. godine.

Više ili manje vjerodostojne informacije o vlozu dolaze iz obavještajnih izvještaja, od rijetkih ruskih suputnika ili iz oskudnih fotografija koje je dostavila sjevernokorejska novinska agencija u MNK. Tamnozeleni voz sa žutim prugama i zatamnjenim staklima je kao i u doba Kim Jong-ila. Je li to isti voz, nije jasno. Iako, zapravo, treba govoriti o vozovima, budući da su u putovanja uključena vjerojatno ti voza: prvi, koji provjerava rutu; drugi, u kojem je diktator Kim, uključujući spavaću sobu; i na kraju treći voz, s dodatnim sigurnosnim osobljem i opremom. Ova tri voza čini od 20 do 45 vagona ukupne dužine 250 metara. Svi su oklopljeni i stoga neprobojni, ali to također znači da su vlakovi vrlo teški i stoga mogu postići samo 40 do 60 km/h. Radno područje naglašava modernu opremu, uključujući sobe za sastanke i urede. Komunikacijska tehnologija mora biti moderna kako bi Kim mogao koristiti voz kao mobilni ured. U ostalim vagonima na starim fotografijama možete vidjeti raskošne interijere s ružičastim kožnim stolicama, drvenim podovima i zavjesama. Kuhinja u vozu je u potpunosti opskrbljena, a diktator je rekao da uživa u okusu švicarskog sira, šampanjca i rakije.

Otac Kim Jong-il navodno je za zabavu tokom putovanja ukrcavao mlade žene koje su mu pjevale korejske i ruske pjesme. Tabloidni mediji izvještavaju o još raskalašenijem sinu, čak govore i o "brigadi zadovoljstva". Ali čak i to ostaje misterija.

Dugo se pričalo o susretu Putina sa sjevernokorejskim diktatorom. Posljednjih mjeseci američka je vlada više puta upozorila da Rusija može kupiti oružje od Sjeverne Koreje. Borbe u Ukrajini su duže i skuplje nego što je Kremlj planirao na početku. Ruska obrambena industrija radi na granici svojih mogućnosti. Međutim, proizvodnja vjerojatno neće moći nadoknaditi gubitke u oružju i streljivu, kažu stručnjaci. Sjeverna Koreja bi ovdje mogla napraviti proboj. Zemlja bi mogla isporučiti artiljerijsko streljivo i rakete, Pjongjang se specijalizirao za modernizaciju sovjetskih sustava naoružanja.

Zauzvrat, Moskva bi mogla isporučiti napredne tehnologije poput mikročipova za satelite ili tehnologije za nuklearne podmornice. U Rusiji praktički ne nedostaje modernih komponenata, oni u zemlju ulaze zaobilaznim putem, unatoč zapadnim sankcijama. Međutim, pregovori Kima i Putina vjerojatno se neće odnositi samo na oružje. Rusija bi također mogla opskrbljivati hranom. Ove godine u zemlji se očekuje rekordna žetva žitarica. A u ekonomskim pitanjima Rusija bi mogla ponuditi svoju podršku ekonomski iscrpljenoj Sjevernoj Koreji.

SAD, kao i njihovi saveznici Južna Koreja i Japan, u više su navrata upozoravali da svaki sporazum o saradnji sa Sjevernom Korejom krši postojeće rezolucije UN-a. Sjeverna Koreja je pod međunarodnim sankcijama zbog svog programa nuklearnog oružja. Ruskog predsjednika Putina i njegovog partnera Kim Jong-una takva upozorenja vjerojatno neće impresionirati.