U povodu treće godišnjice smrti Salke Bukvarevića, Klub Patriotske liga Tuzla danas je u haremu Džindijske džamije u Tuzli organizovao odavanje počasti, polaganje cvijeća i učenje Fatihe rahmetli Bukvareviću.

Događaju su prisustvovale brojne delegacije iz javnog i političkog života Tuzlanskog kantona, među kojima i delegacija JU Bosanskog kulturnog centra Tuzla, ustanove kulture čiji je rahmetli Salko Bukvarević bio prvi direktor.

Svako ko je barem jednom u životu sreo rahmetli Salku Bukvarevića zapazio je blag osmijeh, čuo toplu riječ, dobio pomoć kakva mu je trebala. Salko nikad nije odbio da sasluša probleme običnog čovjeka, da pomogne koliko može, da saosjeća. Bio je jedan od rijetkih ljudi koje nikakva pozicija, moć ili uspjeh nisu mogli promijeniti. Zauvijek je ostao čovjek iz naroda, čovjek koji voli svoj narod i pruža ruku pomoći i utjehe.

Prijateljima je Salko rahmetli jednom prilikom prepričao događaj koji ga možda i najbolje opisuje. Naime, u vrijeme dok je ispred zgrade Vlade FBiH u Alipašinoj ulici bio kamp boraca koji su protestirali, a Salko bio ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije BiH, na TV je čuo kako jedan od boraca iz kampa pred kamerama govori kako će “zadaviti Salku Bukvarevića kada ga vidi”.

“Bio je petak. Poslije džume ja odem u kamp i pravo pred onog borca s TV-a. ‘Selam alejk’, kažem. On gleda u mene skamenjen. ‘Alejkumu selam’, odgovori. Pa opet gleda. Kaže: ‘Ma, jesi li ti onaj Salko Bukvarević?’ ‘Jesam’, kažem, ‘došao sam da vas pitam treba li vam šta, jeste li gladni, hladno je vani, mogu li vam kako pomoći?’ ‘Ja sam rekao da ću te ubiti, a ti došao da pitaš treba li nam šta.’ ‘Ako je dotle došlo, ovdje sam’, kažem ja. ‘Odoh ja spakovati stvari i idem kući, nisi ti loš čovjek čim si došao među nas ovdje’, kaže borac s TV-a”, ispričao je Salko Bukvarević prijateljima.

Salko Bukvarević rodio se 1967. godine u Gornjem Hrasnu kod Kalesije. Na Rudarskogeološko-građevinskom fakultetu u Tuzli diplomirao je 1996. godine, magistrirao 2004. godine, a doktorirao 2011. godine. Na ovom fakultetu izabran je u zvanje docenta. Obavljao je niz dužnosti u Stranci demokratske akcije (SDA), a ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH postao je 2015. godine. Dobitnik je više ratnih i mirnodopskih priznanja i pohvala.

Ovdje možete pročitati nastavak teksta koji je Stav o Bukvareviću objavio 2020. godine.