Danas se navršava 30 godina od čuvene akcije "Pretis".

Akcija "Pretis", koja se smatra presudnom za odbranu Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, izvedena je u noći sa 17. na 18. april 1992. godine. Kako su naveli bivši pripadnici odreda Bosna, akcija je izvedena bez ispaljenog metka, bez ranjenih i poginulih i s takvom preciznošću, profesionalnošću i efikasnošću, kako to mogu izvesti samo izuzetno uvježbani pripadnici specijalne jedinice.

Po završetku akcije, a u nastojanju da se izvuče što više naoružanja, u aktivnostima koje su slijedile odmah po okončanju akcije specijalaca, poginuli su bosanske patriote – brigadni general Safet Hadžić i pet njegovih saboraca, tadašnji pripadnici već mobiliziranih jedinica Teritorijalne odbrane. Tog nesretnog 18. aprila 1992. Safet Hadžić je zajedno sa saborcima Nerminom Zeljkovićem, Seadom Velićem, Fahrudinom Čavčićem, Almirom Islamovićem i Senadom Čirićem položio život na kapiji firme Pretis.

Ova akcija ukupno je trajala dva sata. Izuzetno organizirani specijalci su uspjeli izvući 1.100 protivoklopnih raketa i kamion minobacačkih granata koje će se kasnije pokazati presudnim za odbranu grada.

U znak sjećanja na ovu akciju, ali i na heroja Safeta Hadžića i njegove saborce, svake godine uz vojne počasti Voda Oružanih snaga BiH, učenjem Fatihe i minutom šutnje odaje se počast ovom legendarnom komandantu na spomen-obilježju ispred zgrade Općine Novi Grad Sarajevo, ali i na mjestu pogibije u krugu Pretisa u Vogošći i mjestu mezara Safeta Hadžića na Kovačima.