Nova studija kompanije Natixis Investment Managers ispituje šta znači biti finansijski siguran u penziji i da li će milion dolara biti dovoljno da se izdrži više od 25 godina.

Izvještaj “Pitanje od milion dolara: Koliko mi je potrebno da se penzioniram?” obuhvatio je 1.617 osoba koje su akumulirale barem milion dolara i koji su učestvovali u Natixis Globalnoj anketi pojedinačnih investitora 2021.

Istraživanje je pokazalo da većina osoba s visokim neto vrijednostima (79 posto) kaže da će biti finansijski sigurni u penziji, ali dublje u sebi imaju daleko manje samopouzdanja. Milioneri su bili gotovo jednako skloni kazati da će biti potrebno čudo za postizanje sigurnog penzioniranja (35 posto) kao i investitori (40 posto). Jedan od ključnih razloga može biti to što vrijednost od milion dolara možda neće biti toliko značajna kao što je nekada bila, dodaje se u istraživanju.

“Nije da milion dolara nije mnogo – to je i dalje kvalifikator za većinu definicija bogatih pojedinaca”, kaže se u izvještaju. “Zapravo, ‘Capgeminijev izvještaj o svjetskom bogatstvu’ pokazuje da se broj pojedinaca na ovom nivou imovine na globalnom nivou skoro udvostručio sa 10,9 miliona u 2010. godini na 20,8 miliona u 2020. Taj izvještaj otkriva veliki broj milionera u Sjevernoj Americi (6,98 miliona), Aziji ( 6,9 miliona) i Evropi (5,36 miliona).

Pojedinci s visokim neto vrijednostima izjavili su da su akumulirali više od četiri puta u odnosu na prosjek ukupne populacije (dva miliona dolara naprema 450.000 dolara), ali nisu toliko ispred kada je u pitanju štednja za penziju, kaže se u izvještaju. Anketirani milioneri raspolažu penzionom štednjom od 625.000 dolara, što je 2,5 puta više od prosječne penzione štednje od 250.000 dolara utvrđene u ukupnom istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da anketirani milioneri uštede u prosjeku 19,4 posto svojih prihoda, a ta stopa je još nešto ispod 3 procentna poena viša od ukupnog prosjeka od 16,6 posto, navodi se u izvještaju. Iako brojke same po sebi izgledaju dobro, razlika između štednje milionera i ostatka anketirane populacije “nije dovoljno velika da bi zaslužila bilo kakvu značajnu razliku u raspoloženju”, izvještava Natixis.

Iako planiraju da se penzioniraju u relativno ranoj dobi od 63 godine, skoro šest od 10 (58 posto) milionera kažu da prihvaćaju činjenicu da će možda morati raditi duže nego što planiraju. Potreba za radom nakon planirane starosne dobi za penzioniranje može proizaći iz različitih situacija, uključujući promjenu u financijama, zdravstvene probleme koji zahtijevaju prošireno osiguranje, potrebu za dodatnim prihodima za brigu o starijem roditelju ili izdržavanje odraslog djeteta.

Čak 36 posto milionera brine da se možda nikada neće moći penzionirati, dok ih je 42 posto toliko zabrinuto da je odlučilo ne razmišljati o tome.

Milioneri brinu o faktorima koji su van njihove kontrole, kao što je da li će državna davanja i dalje igrati ulogu u njihovim penzionim planovima. Ovo je posebno zabrinjavalo 38 posto investitora s imovinom većom od milion dolara koji kažu da će biti teško spojiti kraj s krajem bez državne potpore.

Skoro sedam od deset milionera vidi inflaciju kao prijetnju, navodi se u izvještaju. Nakon što su doživjeli najveću inflaciju u posljednjih 40 godina, investitori prepoznaju utjecaj koji rastuće cijene mogu imati na njihove finansije u penziji. Troškovi za hranu, energiju i zdravstvenu zaštitu su porasli, pri čemu je 65 posto pripadnika ove grupe zabrinuto da će troškovi zdravstvene zaštite i njege utjecati na njihovu finansijsku sigurnost u penziji.

Ako penzioneri žele da osiguraju da njihova ušteđevina traje 20 ili više godina, vjerovatno će morati produžiti svoj radni vijek. Istraživanja koja pokazuju da se u prvoj godini troši 4 posto ušteđevine, a u sljedećim 4 posto plus inflacija, pokazuju da ušteđevina od milion dolara znači da će u prvoj godini biti moguće potrošiti 40.000 dolara, što je vjerovatno znatno ispod prihoda prije penzioniranja.

“Milion se može činiti puno, ali mnogi ljudi se iznenade kada urade matematiku”, objašnjava Dave Goodsell, izvršni direktor Natixis IM centra za uvid u investitore. “Ovo je obično manje nego što su ovi pojedinci navikli trošiti godišnje. Ovo naglašava zašto je toliko važno razraditi sve pretpostavke i računati rano kada pravite planove – i zašto je neophodan stručni savjet.”