Osim što je jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini, Trebinje spada među gradove sa izvanrednim geografskim položajem u čijoj se neposrednoj blizini nalaze Mostar, Dubrovnik i Herceg Novi, izuzetno posjećene turističke destinacije. 

Trebinje je i grad zanimljive historije, sa velikim brojem spomenika kulture, ali i očuvanim starim gradom u okviru kojeg se nalaze dvije džamije i nekoliko vakufskih objekata, koji su u vlasništvu Medžlisa Islamske zajednice Trebinje. 

Neposredno prije početka pandemije korona virusa, Trebinje je bilježilo kontinuiran porast broja turista, posebno domaćih, ali i onih iz muslimanskih zemalja. 

Također, svake godine u ljetnim mjesecim put Trebinja krene značajan broj pripadnika trebinjske dijaspore, koju mahom čine Bošnjaci. 

Ono što predstavlja ozbiljan nedostatak u turističkoj ponudi ovog grada jeste ugostiteljski objekat koji posluje po halal principima. 

Uzimajući u obzir broj Bošnjaka, Turaka, Arapa i drugih muslimana koji posjećuju Trebinje svake godine, gradske vlasti trebale bi da povedu računa o ovom segmentu turističkog poslovanja.

Znajući koliko je za Trebinje bitno da u narednom periodu otvori objekat po mjeri navedenih gostiju, Medžlis Islamske zajednice Trebinje započeo je sa određenim aktivnostima u tom smjeru. 

Ipak, za realizaciju čitavog projekta bit će potrebna i pomoć Grada, koji će nadamo se shvatiti važnost svih gostiju koji novac ostavljaju u Trebinju, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.