Grupacija Islamske razvojne banke (IsDB) će održati svoje godišnje sastanke i Zlatni jubilej u Rijadu od 27. do 30. aprila, pod pokroviteljstvom kralja Salman Bin Abdulaziz Al-Saud. Godišnji sastanci za održat će se pod temom „Njegujemo našu prošlost, crtamo našu budućnost: originalnost, solidarnost i prosperitet“, kojom se obilježava 50 godina IsDB-ovog podsticanja društveno-ekonomskog razvoja u svojim članicama.

Kao glavna multilateralna razvojna banka Globalnog juga, očekuje se da će godišnji sastanci IsDB Grupe i Zlatni jubilej 2024. privući međunarodnu i regionalnu pažnju. Godišnji sastanci će sadržavati niz pratećih događaja sa najvišim panelistima iz vlade, međunarodnih i regionalnih organizacija, privatnog sektora, akademske zajednice i civilnog društva.

Na skupu će učestvovati ministri ekonomije, planiranja i finansija iz 57 zemalja članica IsDB-a, zajedno s predstavnicima međunarodnih i regionalnih finansijskih institucija, islamskih banaka, kompanija iz privatnog sektora, nacionalnih i međunarodnih razvojnih finansijskih institucija, međunarodnih i regionalnih organizacija, nevladinih organizacija, privredne komore i poslovni savjeti.

Sastanci će pružiti priliku da se istraže načini za konsolidaciju ekonomskih odnosa među zemljama članicama IsDB i maksimiziraju saradnju sa finansijskim institucijama koje učestvuju.

Tokom godišnjih sastanaka, IsDB će također proslaviti Zlatni jubilej Banke u znak sjećanja na pet decenija saradnje, postojanih partnerstava i transformativnih promjena. Obilježava se značajno putovanje IsDB-a koje je počelo prije 50 godina u Rijadu inauguracijskim sastankom Odbora guvernera IsDB-a, kojem je prisustvovao tadašnji emir Rijada princ Salman bin Abdulaziz Al-Saud.

Ocjenjena AAA od strane najvećih svjetskih agencija za rejting, Islamska razvojna banka je pionirska multilateralna razvojna banka Globalnog juga koja već 50 godina radi na poboljšanju života zajednica kojima služi pružajući utjecaj na velikom nivou. Vođena principima islamskih finansija, Banka okuplja 57 zemalja članica na četiri kontinenta.

Njena misija je da osposobi ljude da pokreću vlastiti ekonomski i društveni napredak u velikim razmjerima, postavljajući infrastrukturu koja im omogućava da ispune svoj potencijal.

Sa sjedištem u Džedi, Kraljevina Saudijska Arabija, IsDB ima regionalna čvorišta i centre izvrsnosti u 11 članica. Tokom godina, Banka je evoluirala u grupu koja se sastoji od pet segmenata: Islamska razvojna banka (IsDB), Institut Islamske razvojne banke (IsDBI) zadužen za istraživanje i obuku, Islamska korporacija za osiguranje investicija i izvoza Kredit (ICIEC), Islamska korporacija za razvoj privatnog sektora (ICD) i Međunarodna islamska korporacija za finansiranje trgovine (ITFC).

Islamska razvojna banka je dio Organizacije za islamsku saradnju. Na Balkanu djeluju dvije banke koje je osnovala IsDB u BiH i Albaniji.