Medžlis Islamske zajednice Vlasenica dobio je 11. aprila 2023. godine dopis, koji je potpisao načelnik općine Miroslav Kraljević, optuženik za ratne zločine nad Bošnjacima, kojom se od Medžlisa traži da “smanji nivo jačine zvuka islamskog poziva na molitvu”, odnosno ezana, s obrazloženjem da građanima smeta  jačina zvuka.

“Još prije izbora općina, to jest načelnik Kraljević, slali su nam i pismena i usmena upozorenja da smanjimo jačinu tona ezana, jer su se, navodno, građani žalili da im ezan smeta. Slao nam je i komunalnu policiju. I mi smo, nakon toga smanjili jačinu zvuka ezana na pola jačine pojačala. I sada se događa isto. Ne znam da li su razlozi u svemu to šta se događa oko Kraljevićevog suđenja, ili oko protesta povodom izgradnje deponije za uništenje plastike kojom Kraljević rukovodi, ali, znam da kad god politika Vlasenice ne zna šta će ni gdje će, oni udare na Islamsku zajednicu. Ovo je samo jedan od udara na Medžlis i na našu džamiju. Sve nas ovo psihički ubija. Unosi strah u ono malo Bošnjaka koji ovdje žive. Što je najgore, opet se sve događa u vrijeme Bajrama, što mnoge porodice podsjeća na događaje od prije 31 godinu”, kazao je za Politicki.ba Nurdin-efendija Grahić glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica.

Grahić kaže da se tamošnji Bošnjaci nemaju kome požaliti. “Jedino se još možemo osloniti na Muftijstvo Tuzlansko. Zapostavljeni smo i od politike i od medija. Niko ne govori zašto je u gradu Vlasenica manje od 100 Bošnjaka. Uglavnom starijih ljudi. Ostali žive po selima. Sad, u ramazanu, bude nas tridesetak na teraviji, dođu ljudi sa sela, bude i neki prolaznik. Ali svake godine sve manje”, navodi Nurudin-efendija.

Prije Agresije na Bosnu i Hercegovinu u Vlasenici je živjelo 18.727 Bošnjaka, odnosno 55,15 posto od ukupnog stanovništva ove općine. 

Nurdin-efendija ispričao je za Politicki.ba da je prošle godine načelnik Miroslav Kraljević dodjeljivao određena priznanja pojedincima i organizacijama. Između ostalih i njemu je bio namijenio općinsku plaketu za doprinos, kako kaže, odvijanju normalnog života u ovome gradu.

“Odbio sam doći na svečanu sjednicu jer sam shvatio o čemu se radi. Kasnije su me zvali iz Kraljevićevog  kabineta da dođem na sastanak i otišao sam. Priča je opet bila da se smanji zvuk ezana, da to, njemu, lično ne smeta, ali da se građani žale itd. Pa ne možemo mi ugušiti ezan, on je, uostalom, naše vjersko pravo. I durat ćemo, da znate”, odlučan je glavni vlasenički imam.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je 2017. godine optužnicu protiv Kraljevića i još tri osobe za ratne zločine počinjene na teritoriji Vlasenice tokom 1992. i 1993. godine.

U optužnici se navodi da su Kraljević, tada komandir Specijalnog voda u Stanici javne bezbjednosti Vlasenica, i drugi optuženi, vršili progon bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi.

(Izvor: politicki.ba)