I ove godine brojni su došli na Grmuško–srbljanski plato nadomak Bihaća. Iako je prošlo 30 godina, još su svježa sjećanja na februar ratne 1994. godine. Podsjećamo, tadašnje snage agresora sačinjene od jedinica 2. i 3. krajiškog korpusa i uz podršku paravojnih formacija tzv. Autonomne narodne odbrane u zoru 6. februara 1994. godine otpočele su snažnu ofanzivu. Cilj srpskih snaga bio je prodor u Bihać  kako bi se protjerale snage Petog korpusa Armije Republike BiH s Grabeškog i Grmuško–srbljanskog platoa, zauzimanja hidroelektrane “Kostela” i presijecanja komunikacije Bihać – Cazin.

Borbe su trajale 20-ak dana. U bespoštednim i presudnim borbama na području od oko hiljadu kvadratnih metara poginula su 102 borca, a ranjeno ih je oko 400, što samo po sebi govori o snazi s kojom je agresor krenuo u ofanzivna djelovanja prema slobodnom dijelu tadašnjeg Bihaćkog okruga. Upravo to je razlog, zbog čega se i 30 godina poslije, trebala odati počast i iskazati zahvalnost.

Zbog značaja „Februarske ofanzive“, ova  vojna operacija uvrštena je u prijedlog Zakona o značajnim datumima, događajima i ličnostima koji bi se uskoro trebao naći pred skupštinskim zastupnicima. Ministar za pitanja boraca i RVI USK očekuje da boračka populacija, ali i USK-a konačno dobiju kantonalni propis koji će definirati najbitnije događaje iz rata. Zajedništvo Krajišnika potvrđeno je i danas na ovoj lokaciji, na koju su došli građani iz svih dijelova USK, države, ali i dijaspore. 

(Izvor: rtvusk.ba)