Tinejdžerka koja je nestala u SAD-u pronađena je nakon što je upotrijebila poseban signal, inače širokom korišten na TikToku, kojim korisnici poručuju da su u opasnosti.

Nestanak djevojke iz Sjeverne Karoline prijavili su roditelji u utorak ujutro, a dva dana kasnije uočena je u automobilu u Kentuckyju. Šesnaestogodišnjakinja je upotrijebila gestu osmišljenu da pomogne žrtvama porodičnog nasilja kako bi skrenula pažnju vozača koji je bio u prolazu.

Lokalne vlasti su saopćile da su uhapsile 61-godišnjeg muškarca.

Vozač je pozvao policiju nakon što je primijetio da „putnica u drugom vozilu čini geste rukama koje na platformi TikTok predstavljaju porodično nasilje“, stoji u saopćenju ureda šerifa okruga Laurel.

Vozač koji je pozvao policiju istakao je kako je izgledalo da je djevojčica u nevolji te da ju je vozio stariji muškarac.

Tinejdžerka, koja nije imenovana, rekla je policajcima da je putovala kroz Sjevernu Karolinu, Tennessee, Kentucky i Ohio.

Policija je kasnije uhapsila Jamesa Herberta Bricka iz Cherokeeja u Sjevernoj Karolini, dok se vozio kroz Kentucky u četvrtak poslijepodne.

Specifična gesta rukom

Kako je saopćeno iz Canadian Women's Foundationa, specifičan pokret jednom rukom možete iskoristiti kako biste pokušali skrenuti pažnju nekome u blizini da ste u nevolji. Žrtva podiže ruku s dlanom okrenutim prema van, zatim stavlja palac u ruku prije nego što sklopi preostala četiri prsta preko palca.

Kampanja, nazvana „Signal za pomoć“, proširila se društvenim mrežama, posebno TikTokom, tokom 2020. godine, na samom početku pandemije, u pokušaju da upozori na porast slučajeva porodičnog nasilja. Ideja je bila način da žrtve porodičnog zlostavljanja potraže pomoć pomoću neverbalnog znaka, piše BBC.