TikTok je objavio da “agresivno uklanja” video zapise koji promoviraju “Pismo Americi” Osame bin Ladena iz 2002. godine, u kojem objašnjava zašto je orkestrirao terorističke napade 11. septembra 2001. godine. Platforma je također blokirala hashtag #LettertoAmerica, što znači da korisnici neće više moći da do njega doći ni ovom prečicom, izjavio je portparol TikToka za portal Semafor.

Nekoliko video snimaka kreatora koji ohrabruju druge da pročitaju pismo ili suosjećaju sa bin Ladenovim stavovima o Izraelu i SAD-u prikupili su desetine hiljada pregleda na TikToku i drugim platformama posljednjih dana. Podaci Google Trendsa pokazuju da su pretrage za dokumentom počele rasti prije otprilike sedam dana.

Kritičari su tvrdili da video snimci pokazuju da TikTok širi štetne informacije mladim ljudima, koji čine veliki dio njegove korisničke baze. Ali platforma je u izjavi na X-u rekla da je broj video zapisa o pismu “mali i da su izvještaji o tome da je u trendu na našoj platformi netačni”. U izjavi se dodaje: “Ovo nije jedinstveno za TikTok i pojavilo se na više platformi i u medijima.”

U svom saopćenju, TikTok je naveo da sadržaj “koji promovira ovo pismo jasno krši naša pravila o podršci bilo kojem obliku terorizma”, dodajući da “istražuje kako je dospio na našu platformu”. TikTok je bio u središtu razgovora o tome kako se rat Izraela i Hamasa prati na društvenim mrežama, dijelom zbog priče da je aplikacija, koja je u kineskom vlasništvu, naklonjena Palestini.

Video snimci koji prikazuju pismo ili upućuju ljude da ga pročitaju krše politiku platforme koja se odnosi na “nasilne organizacije i pojedince koji šire mržnju”, navodi TikTok. Dopušten je sadržaj koji osuđuje pismo ili daje dodatni historijski kontekst, a da ga ne hvali. TikTok nije naveo koliko je videa u vezi s pismom uklonjeno.

Sličan sadržaj je objavljen na X i Instagramu, uključujući video zapise originalno preuzete sa TikToka.

Video snimci o pismu, od kojih su mnogi još dostupni na TikToku, kretali su se od jednostavnog čitanja teksta do tvrdnji da je Bin Laden iznio dobre stavove o Izraelu, Palestini i američkoj vanjskoj politici. Neki su izrazili da ih je to natjeralo da preispitaju ono što su učili o SAD-u i terorizmu početkom 2000-ih.
Mnogi korisnici TikTok-a prvobitno su pročitali pismo na web stranici The Guardiana, gdje je prikupilo preko 100.000 pregleda prije nego što su ga novine uklonile.

Guardian je rekao da je izbrisao bin Ladenovo pismo sa svoje web stranice jer se dijelilo na društvenim mrežama bez originalnog konteksta. “Stoga smo odlučili da ga skinemo i usmjerimo čitaoce na novinski članak koji ga je prvobitno kontekstualizirao”, navodi se u saopštenju novina.

Guardian je prvobitno objavio bin Ladenovo pismo u svojim nedjeljnim novinama zajedno s člankom u kojem se objašnjava da je prvo objavljeno na arapskom na web stranici Saudijske Arabije koju je Al-Kaida koristila za širenje svojih poruka. Kasnije ga je na engleskom distribuirao saudijski disident Mohammed al-Massari.

"Stvaranje i nastavak Izraela jedan je od najvećih zločina, a vi ste vođe njegovih zločinaca. Svaka osoba čije su ruke uprljane doprinosom ovom zločinu mora platiti njegovu cijenu, i to tešku”, poručio je Bin Laden u pismu dodajući da se Palestinci moraju “osvetiti”, zajedno s narodom Afganistana.
Ugnjetavanje Palestinaca i, općenito muslimana, prema Bin Ladenu, bila je opravdanje za ubistva američkih civila. “Američki narod plaća poreze i financira avione koji nas bombardiraju u Afganistanu, tenkove koji napadaju i uništavaju naše domove u Palestini, vojske koje okupiraju naše zemlje u Arapskom zaljevu i flote koje osiguravaju blokadu Iraka”, stoji u pismu.

"Zbog toga američki narod ne može biti nevin za sve zločine koje su protiv nas počinili Amerikanci i Jevreji”, napisao je Bin Laden.