Scott Trust, fondacija koja posjeduje napredne novine The Guardian, medij posvećen, zvanično, odbrani vladavine prava, javnih sloboda i ljevičarskih ciljeva, ispričao se zbog povezanosti svojih osnivača sa trgovinom robljem. Čin kajanja odgovor je na opsežnu reportažu koju su iste novine naručile prije nekoliko godina, povodom uspona pokreta Black Lives Matter.

Pod imenom Scott Trust Legacies of Slavement (Nasljeđe ropstva u Scott Trustu), akademici i istraživači sa sveučilišta Nottingham i Hull slijedili su mukotrpan trag poslovnih dokumenata i historijskih dokaza kako bi utvrdili udjel ropstva u stvaranju novine koje su se pojavile kao plemenit cilj.

Godine 1819. više od 60.000 ljudi okupilo se na St. Peter's Field, u središtu grada Manchestera. Zahtijevali su proširenje parlamentarnog predstavništva u Engleskoj, kao način postizanja općeg prava glasa muškaraca. Konjica je jurišala na demonstrante, 15 ih je umrlo.

John Edward Taylor, novinar i trgovac pamukom—Manchester je tada bio svjetska tekstilna sila— svjedočio je takozvanom Peterloo masakru, te je dvije godine kasnije odlučio osnovati The Manchester Guardian (originalni naziv novina, do promjene 1959. ) Izvorna ideja težila je liberalnom reformizmu koji je branio radničku klasu, ali daleko od bilo kakvog radikalizma.

Izvještaj objavljen ove sedmice otkriva da su i Taylor i najmanje devet od 11 partnera osnivača koji su uložili novac u stvaranje novina bili povezani s trgovinom robljem. Većina njih, uključujući i Taylora, dobivala je pamuk s plantaža na obali i na otocima Južne Karoline i Georgije prije Građanskog rata, prije oslobođenja Amerike.

Shuttleworth, Taylor & Co, tvrtka u vlasništvu osnivača novina, primila je pošiljke pamuka s morskih otoka sa obale Georgije, a akademski su istraživači povratili računovodstvene zapise s imenima i inicijalima vlasnika plantaža i robovlasnika. “Scott Trust se duboko ispričava zbog uloge Johna Edwarda Taylora i onih koji su ga finansirali u trgovini pamukom. Shvaćamo da je isprika i transparentno dijeljenje svih ovih činjenica samo prvi korak u rješavanju historijskih veza The Guardiana s ropstvom", rekao je Ole Jacob Sundae, predsjednik fondacije.

“Sve ove činjenice, koje su jasno navedene u izvještaju koji je danas objavio Scott Trust, su zastrašujuće. To što je to bilo 'drugo drugačije vrijeme' ne služi kao isprika za trgovinu robljem, što je zločin protiv čovječnosti”, napisala je Katharine Viner, urednica The Guardiana.

Jedan od osnivača koji je uložio novac u Taylorov projekt, George Philips, bio je vlasnik robova kao vlasnik plantaže šećera u Hannoveru na Jamajci. Godine 1835. čak je, neuspješno, pokušao dobiti od britanske vlade kompenzaciju za gubitak njegove ljudske "imovine", nakon što je parlament dvije godine ranije usvojio Zakon o ukidanju ropstva.

Novine su u svojim uvodnicima tada branile te ekonomske naknade za robovlasnike. “Uvjereni smo da nijedan plan za ukidanje ropstva neće biti vrijedan ako se ne temelji na velikim načelima pravde za vlasnika plantaže, kao i za roba”, tvrdio je list 1833. godine.

Scott Trust obećao je dodijeliti 10 miliona funti tokom deset godina za programe pomoći zajednicama s potomcima onih robova povezanih s osnivačima The Guardiana. Iscrpan rad koji su proveli istražitelji omogućio im je da saznaju da je bilo riječ o osobama imena Toby, Billy, January, Steven, Cuffy, Bob, Steven, Titus... Novac će biti namijenjen projektima pomoći u regiji Gullah Geechee (područje američkog juga gdje je bila koncentrirana ova etnička skupina iz zapadne Afrike) i na Jamajci.