Kompanija Tesla zaustavila je proizvodnju u svojoj fabrici u blizini Berlina nakon što su, kako je policija rekla, protivnici planiranog proširenja fabrike podmetnuli požar na električnoj mreži. Policija je saopćila da vjeruje da su napadači zapalili visokonaponski stub prekonoći, oko 3 do 6 milja od elektrane, prekinuvši tako snabdijevanje strujom i Tesline fabrike, ali i velikog dijela regije.

“Istražujemo prvobitnu sumnju da se radilo o namjernom podmetanju požara”, rekla je glasnogovornica državne policije Brandenburga. “Istražujemo u svim pravcima.” Policija je saopćila da analizira pismo grupe krajnje ljevice poznate kao Vulkangrupe, ili grupa vulkana, koja preuzima odgovornost za napad.

Grupa je poznata njemačkim domaćim obavještajnim agencijama i osumnjičena je da je izvela sličan napad u prošlosti kako bi prekinula struju tokom izgradnje tvornice Tesla, rekla je glasnogovornica policije.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk obrušio se na napadače na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru. “Ovo su ili najgluplji eko-teroristi na Zemlji ili su marionete onih koji nemaju dobre ekološke ciljeve. Zaustavljanje proizvodnje električnih vozila, a ne vozila na fosilna goriva, ekstremna je glupost”, rekao je Musk.

Andre Thierrig, direktor ove Tesline fabrike, rekao je novinarima da će finansijska šteta biti na "gornjih devet cifara", dodajući: "Trenutno ne očekujemo da ćemo moći ponovo da povećamo proizvodnju ove nedjelje."

Lokalna elektroprivredna kompanija E.Dis saopćila je da je u velikoj mjeri ponovo uspostavila snabdijevanje električnom energijom nekoliko okolnih gradova i sela pogođenih nestankom struje, sa izuzetkom velikog industrijskog naselja, proizvodnog pogona i logističkog centra.

Jedina velika industrijska lokacija u ovoj oblasti je tvornica Tesla, naselje fabričkih zgrada koje pokrivaju više od jedne kvadratne milje nekadašnjih šuma. Fabrika je postala fokus kritike niza nepovezanih grupa, uključujući njemačku krajnje desničarsku stranku Alternativa za Njemačku, lokalne aktiviste za zaštitu prirode i militantne ekološke aktiviste.

Protivnici kažu da ovo postrojenje uništava dragocjene zalihe vode i šume i uglavnom donosi poslove za visoko kvalificirane radnike.

Prošlog mjeseca, gotovo dvije trećine stanovnika u Brandenburškoj općini Grünheide, gdje se fabrika nalazi, odbacilo je glasanjem plan kompanije da proširi tvornicu i izgradi željezničke stanice i nova skladišta.

Od prve najave 2019. o postavljanju fabrike u Grünheideu, Tesla se suočio sa lokalnim protivljenjem koje je prvobitno bilo fokusirano na blizinu lokacije vodozaštitnim zonama i zaštićenim područjima, što je uzrokovalo početna kašnjenja u izgradnji.

Iz Tesle su saopćili da je fabrika sada dostigla obim od oko 6.000 automobila sedmično, ali se ne zna kada će ponovo proraditi.