Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na današnjoj press konferenciji u Mostaru govorio je o aktuelnoj političkoj situaciji. Kazao je da je ključno pitanje bilo "kako se obratiti, kako bi ukazali na sve nepromišljenosti onih koji u političkom životu u BiH taj život zasnivaju na podjeli i prisvajanju".

- Mnogi su mi sugerirali da to učinim što oštrijim i jasnijim jezikom i grubo osudimo sve takve. Jasna osuda federalnih partnera kroz nedosljednosti i nevjerodostojnosti, jednako kao i napad na predstavnike međunarodne zajednice koji koriste poziciju moći kako bi u vrijeme ključnih dogovora u EU sve zaustavili tražeći krivce za sve njihove promašaje u protekla tri desetljeća. Mi ne trebamo na takav način reagirati - kazao je on. piše Faktor.

Istakao je da su ostale "dvije do tri sedmice da sve što su preuzeli mogu jasno provesti" te da se to može uraditi do kraja februara.

- Nema nijednog razloga da uvjete doživimo kao nepremostive. Možemo taj posao zaključiti, trebamo iskoristiti dvije do tri sedmice pred nama. Hrvatski predstavnici do kraja su predani našem euroatlantskom putu. To je dugoročan cilj koji nema alternative i to je jasna pozicija hrvatskih predstavnika – poručio je on.

Partneri s kojima su potpisali sporazum, nastavio je Čović, vrlo precizno su definirali šta bi trebali raditi kada je u pitanju evropski put, ali i drugo.

- Bez bilo kakvih političkih igara, drugačijih pristupa, ovaj posao moramo uraditi s partnetima, mi sami u BiH. Naši partneri moraju odustati od politika nadmudrivanja, politika nedosljednosti, u svom radu gdje je mijenjanje stajališta svaki dan oko onoga što smo precizno utvrdili. Sutra ćemo imati zajednički sastanak svih partnera u Sarajevu. Sutra se mogu riješiti gotovo svi problemi koje je tim Evrope postavio pred partnere u BiH. Ovaj put osmišljene igre političkog marketinga za potrebe tijela kojima se obraćaja u javnosti moraju prestati u narednih 20 dana. Pozivam sve partnere u vlasti i lidere opzicije da razumiju da je ovo vrijeme koje nam se neće za dugo vremena ponoviti, da politička nadmudrivanja ostavimo za neko drugo vrijeme – rekao je Čović te pozvao "partnere da ne traže alibi politiku onima koji mogu u ime nas donositi odluke".

- Otvaranje pregovora ne može korenspondirati sa nametnutim odlukama – naglasio je on.

Kazao je da je strateški cilj, odnos prema međunarodnoj zajednici, jasan.

- Strateški partneri i u unutrašnjoj i vanjskoj politici. Želimo pozvati naše partnere da nas prate, da nam pomognu, da bi otvorili svoju evropsku perspektivu. Očekujem i od OHR-a da se uzdrži od bilo kakvog nametanja, bilo kakvih odluka jer će derogirati naš pokušaj da dobijemo pregovarački status. Cilj je 20. i 21. marta otpočinjanje procesa pregovora – naveo je Čović.

Govorio je i o ulozi HNS-a.

- Želimo do kraja štititi prava hrvatskog naroda, ustavna jednokapravnost, legitimno predstavljanje na svim nivoima vlasti. Nalazeći se između unitarista i separatista u BiH, da nema političkog djelovanja Hrvata, danas bi BiH bila izložena mnogim neizvjesnostima, mnogo izraženijim nego ih imamo danas – potcrtao je Čović dodajući da se "može zajedno raditi uz legitimne predstavnike izabrane u vlasti".

Čović se osvrnuo i na "objede" koji su se ovih dana mogli čuti u javnosti.

- Ako je neko dao doprinos pomirenju u Mostaru, upravo su to HDZ i HNS pa, ako hoćete, i ja lično. Pozivam vas da do kraja sprovedemo sporazum o Mostaru, a ovo je grad koji danas dobro živi, ima dobar turizam, u njega se investira. Dovoljno je Mostar bio grad slučaj, da bi se neko pokušao igrati s tim – poručio je on.

Komentirao je i problem gradnje južne interkonekcije.

- Ja sam vrlo precizno rekao, u svom govoru nemam luksuz govoriti kako mi neko sugeriše. Naš prijedlog je vrlo jasno napisan, predat je i američkoj administraciji, ali i Vladi Federacije BiH. Pisali su ga eksperti na najvišim energetskim standardima s kojima se želimo sutra povezati jer ova plinska interkonekcija veže se sa Hrvatskom. Kad mi ovo dogovorimo, tek se treba spojiti Dugopolje sa Imotskim otprilike, opet nekih 70 kilometara plinovoda, koji bi trebali povezati sad ovaj naš grad.

To će biti firma, javno preduzeće u vlasništvu Federacije, sa sjedištem u Mostaru. Ne smijemo biti naivni i neodgovorni jer je to projekt koji će se raditi najmanje 10 godina i u njega će biti uloženo stotine miliona. To ne može biti privatni interes bilo kojeg pojedinca. Od srca se zahvaljujem svima koji razumiju šta radim – kazao je Čović te zaključio sljedećom porukom:

- Do sada sam isključivo služio svom narodu i svojoj domovini Bosni i Hercegovini, i dalje ću to. I biti predan načelima koja smo zagovarali kroz HDZ i HNS, tražeći rješenja sa druga dva konstitutivna naroda.