Teroristička organizacija ISIS preuzela je odgovornost za jučerašnje napade u Kermanu u Iranu u kojima su poginule 84 osobe, javlja Anadolu.

U saopštenju objavljenom na Telegram nalozima povezanim sa terorističkom organizacijom, navedeno je da su teroristički napadi u Iranu "samoubilački čin".

U saopštenju se navodi da je "više od 300 mrtvih i povrijeđenih bilo meta napada koje su izvela dvojica bombaša samoubica u blizini mezara iranskog generala Qasema Soleimanija u Kermanu".

Najmanje dvije snažne eksplozije odjeknule su jučer na putu koji vodi do mezara najvišeg iranskog generala Qasema Soleimanija​​​​​​​ gdje se održavala komemoracija povodom četvrte godišnjice ubistva komandanta elitne jedinice iranske Revolucionarne garde, koji je ubijen u američkom napadu dronom u Bagdadu, u januaru 2020.

Na obilježavanju godišnjice okupile su se hiljade ljudi. Prema posljednjim podacima, u napadima su poginule 84 osobe, a povrijeđene 284.

Ovaj teroristički napad dolazi u vrijeme žestoke agresije cionista nad Gazom i svakodnevnim terorom na Zapadnoj Obali. Ovakva praksa nije novost u historiji jer su i haridžije i njima slične frakcije na teritorijama kojima su vladali nisu se borili protiv Sljedbenika Knjige pa se pojedini muslimani to koristili da bi prešli preko njihovih teritorija.