Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo oglasilo se povodom određenih reakcija u javnosti koje se tiču postavljanja spomenika bosanskim specijalcima Odreda "Bosna" u parku kod Druge gimnazije, objavljeno je na stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Naglašavaju da će spomenik biti postavljen u sredini parka, a ne u dvorište škole. Kako su objasnili, na čelu spomenika predviđen je zid s uklesanim imenima, prezimenima, imenima majki i očeva 81 poginulog specijalca. U sredini je planirano postavljanje uništenog tenk neprijateljske vojske, kao simbola smrtne opasnosti.

“Ispred i na uništenom tenku bit će bronzane figure bosanskih specijalaca u prirodnoj veličini, kao simbol mladih, hrabrih ljudi, branilaca Sarajeva i domovine koji su se suprotstavili neprijateljskoj vojsci, uništili najopasnije oružje i prvi put u historiji Sarajeva spriječili njihov ulazak u grad”, navode iz Ministarstva.

Kako dodaju, ovaj spomenik čuvat će sjećanje na Specijalnu jedinicu “Bosna”, te nositi više poruka. Među ostalim, poruku trajne zahvalnosti poginulim: “Oni su bili najbolji a mi, preživjeli bosanski specijalci o tome svjedočimo”; poruku mladima: “Oni koji ne bježe imaj u šansu da se odbrane” te poruku mira: “Dobro došli u miru. Ako nas napadnete – uništit ćemo vas.”

Već sedam-osam godina asocijacija nazvana Mreža za izgradnju mira protivi se postavljanju tenka u Sarajevu kao spomenika pripadnicima “Odreda Bosna”, braniteljima koje svi poznaju pod jednostavnim nazivom – Vikićevi specijalci.

Još 2016. godine iz te su organizacije napisali pismo čelnicima sarajevske Općine Centar u kojem traže da se, umjesto tenka, u parku pored Druge gimnazije postavi neko drugačije obilježje. Od tada do danas stalno se protive postavljanju tenka, tražili su čak i od Nebojše Šerića Šobe, sarajevskog branitelja, umjetnika koji je osmislio izgled spomenika, da od projekta odustane ili da izmijeni svoju ideju spomenika specijalcima.