Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović potpisao je danas sa gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić, te predstavnicima Udruženja veterana Odreda policije ''Bosna'' Sporazum o realizaciji projekta izgradnje spomen-obilježja bosanskim specijalcima.  

Kako je prethodno već najavljeno, izgradnja je planirana na lokalitetu parka kod Druge gimnazije u Sarajevu. Ministarstvo za boračka pitanja KS pomenuti projekt sufinansirat će sa 200.000 KM, i to za potrebe izvođenja građevinskih radova.

Prema riječima ministra Osmanovića, riječ je o projektu koji će trajno da svjedoči hrabrosti bosanskih specijalaca.

- Danas smo zajednički ozvaničili početak izgradnje spomen-obilježja bosanskim specijalcima, spomenika čiju izgradnju čekamo već duži niz godina. Uprkos mnogim otporima, mogu sa zadovoljstvom da kažem da idejno rješenje kreće u realizaciju u narednom periodu, kako bismo konačno dobili monumentalni spomenik otporu jednog naroda. Zahvalio bih se prvenstveno gradonačelnici Benjamini Karić, koja je prepoznala važnost izgradnje ovog spomen-obilježja, i stavila na raspolaganje sve svoje raspoložive kapacitete. Kultura sjećanja je segment na koji smo veoma ponosni, i kao ponosni pripadnik veterana Odreda policije 'Bosna' ovaj projekt ima posebno mjesto u mom mandatnom periodu. Svakako se stavljamo na raspolaganje i u narednom periodu, za nastavak dinamike izvođenja radova - poručio je ministar Osmanović.

- Iznimno poštujući ogroman, neizmjeran doprinos Odreda policije 'Bosna' i svih pripadnika ove elitne jedinice koji su dali život i zdravlje za odbranu grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, ovakav projekt trebao je i ranije da bude realizovan - pojasnila je gradonačelnica Karić.

Ovom prilikom zahvalila se svima koji su svojim sredstvima podržali izgradnju spomen-obilježja bosanskim specijalcima, sa uvjerenjem da će se izuzetna saradnja nastaviti i u narednom periodu.

Spomen-obilježje je u obliku uništenog tenka agresorske vojske s figurama pet bosanskih specijalaca koji su ga osvojili, što je idejno rješenje akademskog umjetnika i bivšeg vojnika Armije RBiH Nebojše Šerića Šobe. Odred policije "Bosna" imao je 1.350 pripadnika, od kojih je 81 nažalost izgubio život tokom agresije na našu domovinu, saopćila je Služba za protokol i press KS.